latinica  ћирилица
04/11/2019 |  12:54 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Почеле бесплатне контроле техничке исправности возила

У Републици Српској данас је покренута велика превентивна кампања бесплатне контроле техничке исправности моторних возила чији је циљ повећање укупног степена безбједности у саобраћају и смањење броја саобраћајних незгода које настају због неправилне припреме возила за зимске услове.
Провјера исправности возила - Фото: РТРС
Провјера исправности возилаФото: РТРС

Самостални виши стручни сарадник за односе са јавношћу и међународну сарадњу Ауто-мото савеза Републике Српске Перица Пећанац рекао је Срни да је кампању "Безбједна вожња у зимским условима 2019" покренуо Савез са својих 49 ауто-мото друштава.

Према његовим ријечима, кампања ће трајати до 29. новембра и биће спроведена у 33 локалне заједнице у Српској, а реализује се у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза Српске, Министарством унутрашњих послова Српске, Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске и друштвено одговорном компанијом "Оптима група".

- Радници те компаније увелико дијеле возачима гребалице за скидање леда са стаклених површина, сервисне књижице за власнике контролисаних возила и зимску течност за прање вјетробранског стакла "Мосол" - навео је Пећанац.

Пећанац је истакао да ће возачи моћи бесплатно да преконтролишу дубину газећег слоја пнеуматика, кочиони и управљачки систем, квалитет расхладне и кочионе течности у возилу, свјетлосносигналне уређаје, амортизере, ауто-гас инсталације и неопходну опрему која мора да се налази у возилу.

Он је додао да ће возачима бити подијељено 5.000 брошура у којима је објашњен начин вожње у зимским условима и припрема возила за вожњу у зимским условима.

Пећанац је навео да је у прошлогодишњој акцији контролисано 740 возила и утврђено да се 30 одсто неправилности односи на недовољно квалитетну кочиону течност, затим на расхладну текућину у возилу, свјетлосносигналне уређаје /предњи фарови, жмигавци/, као и дубину газећег слоја.