latinica  ћирилица
04/11/2019 |  14:19 ⇒ 16:04 | Аутор: klix.ba

Хрватска у БиХ свакодневно врати стотине миграната

Полиција Републике Хрватске из дана у дан враћа мигранте са своје територије на подручје Босне и Херцеговине, тачније Унско-санског кантона. Мигранте враћају преко шумовитих дијелова на подручју више опћина и градова, а у посљедњем периоду више преко Бужима и Кулен Вакуфа.
Мигранти - Фото: СРНА
МигрантиФото: СРНА

Како је рекао портпарол МУП-а УСК Але Шиљдедић, број миграната се и даље повећава из дана у дан, а "стари" буду враћени на територију УСК.

- Сваки дио границе који је подобан полиција Републике Хрватске користи за поврат мигранта. Већ двије године су то подручје Цазина, Велике Кладуше, Бихаћа, у посљедње вријеме Бужима - рекао је Шиљдедић.

Разлика је та што се с времена на вријеме мијења локација преко које буде враћено више миграната. Насеља која користе за повратак су Босанска Бојна (Велика Кладуша), Лоховска Брда (Бихаћ), Кулен Вакуф преко насеља Борићева у Хрватској и сличне локације.

Према оквирним процјенама, током посљедњих дана враћено је између 600 и 700 миграната.

С друге стране, прилив миграната расте. Према ријечима Але Шиљдедићa, портпаролa МУП УСК-а, један дан је мирнији, други дан буде више инцидената и тако у круг мјесецима.

- Ситуација је иста мјесецима, а смириће се када их буде мање долазило. Све мјере које радимо су само лијечење посљедица - rekao je Шиљдедић. 

Према ријечима мјештана Велике Кладуше, ситуација је изузетно тешка и код њих јер су окружени граничним пријелазима разне врсте због чега мигранти долазе у ово мјесто. Границу покушавају прећи у групама у којима их буде и по 30. Организовање и реализацију преласка границе називају "гаме" (игра), а на пут најчешће крећу ноћу. Дио их успије прећи, али већина буде враћена.