latinica  ћирилица
04/11/2019 |  14:26 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Бањалука: Уручена одликовања породицама 33 погинула борца ВРС

Породицама 33 погинула борца Војске Републике Српске са подручја Бање Луке, Лакташа, Градишке, Кнежева и Челинца, данас су у Градској управи уручена постхумна одликовања. Погинуле борце постхумно је одликовала предсједница Републике Жељка Цвијановић.

Одликовања су уручили градоначелник Игор Радојичић и изасланик предсједнице Српске, Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Градоначелник Радојичић је рекао да је ово један од начина на који његујемо сјећање на претходни отаџбински рат и на хероје тог рата.

- Ово је знак пажње да су хероји Републике Српске, наши борци, уложили животе да бисмо данас живјели у слободној Републици Српској – истакао је Радојичић.

Град Бањалука, како је навео, проводи различите активности како би се његовало сјећање на Одбрамбено-отаџбински рат, истичући да су, у претходне двије и по године, подигнута нова спомен обиљежја у Залужанима, Лаушу, Старчевици и Бистрици, те обновљена она у Стричићима и Мотикама.

Како је нагласио, Град овој категорији становништва пружа подршку и кроз програме стамбеног збрињавања, те бањског лијечења за ратне војне инвалиде.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, нагласио је да се додјелом одликовања указује једно велико поштовање за сво херојство, које су дали борци за нашу слободу.

- Ми имамо обавезу и као институције Владе Републике Српске, али и локалне заједнице, да радимо и на меморијализацији и на ономе што се зове култура сјећања и памћења – рекао је он.

Којић је нагласио да је Институт завршио попис свих српских жртава у рату 1991-95. година, према којем је 34.960 погинулих бораца и цивила.

- На тај начин смо од заборава сачували све наше хероје који су дали живот за Републику Српску – истакао је Којић.

У име породица погинулих бораца, кћерка погинулог борца Славица Зељковић из Челинца је захвалила на додијељеним одликовањима.

- Лијеп је осјећај да наши очеви и синови нису заборављени и да знамо да Република Српска мисли на нас – казала је она.

Данас је уручена и "Медаља Петра Мркоњићa" 7. купрешко-шиповачкој моторизованој бригади Војске Републике Српске.

Централно спомен обиљежје

Градоначелник Радојичић изјавио је да су, усвајањем новог регулационог плана централног градског подручја, створени услови да у најужем центру добијемо локацију на којој би требало бити будуће спомен обиљежје погинулим борцима ВРС.

Конкурс за идејна рјешења за нови изглед центра града је управо завршен и слиједи избор рјешења, у којем ће бити садржан и споменик – казао је Радојичић.