latinica  ћирилица
04/11/2019 |  16:31 ⇒ 20:06 | Аутор: sputniknews.com

Откривена биста Примакова: Вучић подсјетио на његов заокрет изнад Атлантика (ФОТО)

Уз интонирање химни Србије и Русије у Руском дому отворена је биста Јевгенија Примакова, бившег руског премијера. Бисту је у отворила његова удовица Ирина, а свечаности је присуствовао и предсједник Србије Александар Вучић. Он је поручио да је Примаков оставио низбрисив траг.

Предсједник Србије је навео да ће он остати запамћен и ван граница Русије, подсјетивши на његов заокрет изнад Атлантика.

- Tај гест је значио потпуни заокрет у руској политици - додао је Вучић.

Према његовим ријечима снага Русије онда и сада се не може упоредити, али је и у тим условима он чинио све да заштити националне интересе.

- Увјерен сам да ће његови дјело служити као путоказ будућим генерацијама - истако је он и честитао празник Русији.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан Харченко је, поздрављајући окупљене, рекао да је Примаков био велика личност и као дипломата, научник, хуманиста.

- Предсједник Путин је рекао да је Примаков био велики грађанин Русије. Имао сам срећу да радим са Примаковом - рекао је амбасадор.

Вучић и Вулин (Фото: Sputnik / Радоје Пантовић)

- Читава дијелатност Примакова је у вријеме Дејтона била прожета бригом за интересе српског народа и за положај Русије - присјетио се Боцан Харченко.

Истакао је да је Примаковљев концепт мултиполарног свијета сада заживио. Примаков је био, додао је, један од аутора резолуције 1244 која је и данас ослонац за Србију.

Сергеј Степашин, бивши премијер и пријатељ Примакова, рекао је да је Примаков и данас један од најпопуларнијих људи.

Подсјетио је да је Примаков промијенио вектор спољне политике Русије, и практично спасио Русију од економске пропасти.

Примаков је, додао је, учинио све што је у његовој моћи да помогне Југославији.

Према ријечима Степашина, то што се десило Југославији и за Русију је била велика лекција.

Међу почасним гостима су руски и српски званичници, угледни представници друштвених и културних кругова двију земаља, руско-српских пословних организација.

Бронзана биста је рађена уз сагласност и учешће породице Примакова. Аутор је Андреј Тиртишников, академик Руске академије уметности.

Идеја да се биста постави у Србији није случајна. Јевгенија Примакова Срби сматрају за великог и освједоченог пријатеља, а то доказује и подршка коју је пружио српском народу у најтежим временима.

- Показао је, у тим тешким тренуцима, оно што могу само великани, како је довољан један гест, који ће служити као путоказ будућим покољењима - изјавио је у свом обраћању први потпредсједник Владе Србије и шеф српске дипломатије Ивица Дачић поводом смрти истакнутог научника, дипломате и друштвеног радника.

Јевгеније Примаков је рођен 29. октобра 1929. године у Кијеву. У периоду од јануара 1996. до септембра 1998. био је министар спољних послова Руске Федерације. Аутор је концепције "многополарног свијета". Од септембра 1998. до маја 1999. обављао је дужност предсједника Владе Руске Федерације. Чувен је његов демарш 24. марта 1999. године, познат као "заокрет изнад Атлантика" или "петља Примакова".

Примаков је тада био премијер. Када је у авиону сазнао да су снаге НАТО-а почеле бомбардовање Југославије, одлучио је да у знак солидарности са југословенским народом откаже своју посјету Сједињеним Америчким Државама и изнад Атлантског океана наредио да се његов авион окрене и врати у Москву.