latinica  ћирилица
04/11/2019 |  18:00 ⇒ 22:07 | Аутор: РТРС

Станић први на ранг-листи за директора СИПА

Независни одбор Парламентарне скупштине БиХ усвојио је коначну ранг-листу кандидата за избор новог директора Агенције за истраге и заштиту БиХ.

Прворангирани је Перица Станић, актуелни директор СИПЕ, на другом мјесту је Дарко Ћулум, директор полиције Републике Српске, на трећем Жарко Лакета, док је Горан Зубац остао нерангиран због малог броја укупних бодова.

Након обављених појединачних разговора са четворицом кандидата који су се пријавили на конкурс за директора СИПЕ и накнадних провјера пензионог стажа, парламентарни Независни одбор данас је једногласно утврдио ранг- листу.

Замјеник предсједавајућег одбора Енес Обралија је саопштио да је на другом мјесту Дарко Ћулум са освојених 80 бодова, а Жарко Лакета на трећем са 66,87 бодова, док се на листу није пласирао Горан Зубац који је добио 31,80 бодова.

Он је рекао да је Независни одбор једногласно усвојио ранг-листу, која ће бити достављена министру безбједности у техничком мандату Драгану Мектићу, а биће достављени и подаци о остваривању услова за пензију.

Накнадна провјера података, заснована на анонимној пријави потврдила је да сва три пласирана кандидата стичу право на пензионисање у вријеме трајања мандата. Но, са становишта Независног одбора, посао је завршен.

Уколико се пак Савјет министара, који је у техниичком мандату не одлучи за Мектићев приједлог, а Перици Станићу сутра истиче мандат, Обарлија каже да се ништа спектакуларно неће десити.

- Он остаје директор у пуном капацитету, има још много таквих у БиХ - поручује Обралија.

С обзиром на спорења надлежности Савјета министара да у техничком мандату врши именовања и јасан став лидера ХДЗ-а Драгана Човића да хрватски министри неће гласати за избор челних људи безбједносних агенција док траје технички мандат, готово је извјесно да је цјелокупни поступак био узалудан.