latinica  ћирилица
04/11/2019 |  18:27 ⇒ 22:08 | Аутор: РТРС

Има ли Прњавор право на трећину вишемилионског лото добитка?

Прњаворска "лото грозница" и даље тресе ту општину.

Трећина од добитка, који је износио три милиона 300 хиљада марака, узрок је варница између општине и Лутрије Републике Српске. Проблем је настао јер на рачун општине није уплаћен износ пореза.

954.818,03 – толико је разлога за љутњу руководства општине Прњавор према Лутрији Републике Српске. Толики је износ пореза на добитак остварен 20. септембра, када је извучена добитна комбинација срећника са тикетом из ове општине. С обзиром на то да рок истиче, а да средства на рачун нису уплаћена општинско руководство покуцало је на врата Лутрије и Републичке управе за игре на срећу.

- Онда су нам казали да имају некакав споразум са Лутријама Србије и да поштују прије свега тај споразум. Нас не интересује њихов споразум да ли су га из незнања или неких других разлога потписали, они било каквим споразумима о пословно-техничкој сарадњи и небитно којем облику и степену сарадње не могу да дерогирају законске прописе Републике Српске - истакао је Дарко Томаш, начелник општине Прњавор.

Оно што Томаш говори заиста и има упориште у законима, због чега планира и да тужи одговорне не исплате ли на рачун општине припадајући износ. Ово питање уређује Закон о буџетском систему Српске у члану 11, а прецизније од тога Закон о играма на срећу у члану 10.

Порез на добитке од лутријских игара на срећу уплаћује се у корист буџета јединице локалне самоуправе у којој се налази добитник, а у случају да је добитник лице без пребивалишта у Републици Српској, износ тог пореза плаћа се према мјесту гдје је извршена уплата на основу које је добитак остварен - пише у Закону о играма на срећу Републике Српске.

Према Томашевим ријечима, Лутрија није исплаћивала износ пореза ни општинама чији су грађани у претходном периоду освајали "седмице". Тако би након ове приче и руководства Бањалуке, Бијељине и Шамца такође могла да покуцају на врата Лутије и затраже своје проценте. Из Лутрије Српске о случају "прњаворске седмице" огласили су се саопштењем у којем наводе да је уговором између њих и Државне лутрије Србије дефинисано да се исплата свих великих добитака обавља у Београду.

Што се тиче конкретног случаја добитка "седмица" који је уплаћен на продајном мјесту Лутрије Републике Српске у Прњавору, руководство опшине полази од претпоставке да добитник има пребивалиште у општини Прњавор, што није тачно. Пребивалиште се утврђује на основу личног документа, а у конкретном случају пребивалиште играча, како је утврђено није општина Прњавор - саопштено је из Лутрије Републике Српске.

Незваничну информацију да је добитник из Дервенте коментарисао је и начелник Прњавора. Он је не негира и каже – уколико је тачна , износ са почетка приче треба исплатити тој општини у складу са законом и тако новац задржати у Српској. У саопштењу Лутрија није навела да ли је порез пријавила Републичкој управи за игре на срећу, нити смо до закључења прилога из те управе добили тражену информацију.

Повезане вијести:

Лутрија Српске: Велики лото добици исплаћују се у Београду