latinica  ћирилица
04/11/2019 |  21:59 ⇒ 05/11/2019 | 07:52 | Аутор: СРНА

Кесић: Бошњаци лобирају за резолуцију против Српске

Бошњаци и њихови лобисти покушавају да кроз Конгрес САД провуку резолуцију против Републике Српске због наводне дискриминације Бошњака и кршења мањинских права, изјавио је шеф Представништва Српске у Вашингтону Обрад Кесић.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

Кесић за Спутњик каже да су Бошњаци и раније лобирали за разне резолуције уперене против Српске и Срба уопште, али је новост да је у посљедњих шест мјесеци бошњачки лоби добио додатну енергију јер су ангажовали једну фирму да лобира у њихово име, а предводе је двојица бивших америчких дипломата.

Он наводи да они наступају врло агресивно и имају три циља.

- Први циљ је осудити Републику Српску. Они на разне начине заговарају нове санкције против Српске или према појединим политичарима у Српској. Други циљ им је да уведу санкције према лидерима Хрвата, првенствено према /предсједнику ХДЗ-а БиХ/ Драгану Човићу, кога Бошњаци у Вашингтону представљају као руског агента. Трећи је да покушају поново да анимирају америчку политику да још дубље уђе у решавање проблема у БиХ посредством специјалног представника за Балкан Метјуа Палмера и Стејт департмента - каже Кесић.

Он оцјењује да се, у суштини, бошњачки лобисти надају да би, ако би се Американци више ангажовали, они поново јаче штитили њихове интересе у БиХ, а то су већа централизација земље и лагано укидање преосталих надлежности ентитета.

Међутим, Кесић сматра да међу бошњачким активистима и лобистима у Вашингтону постоји фрустрација, зато што се све више види да је политика водећих бошњачких странака у Сарајеву главна кочница за напредак БиХ.

- Због тога и због врло радикалне декларације коју је изгласала СДА, бошњачки лобисти су се нашли у дефанзиви, па су у последње време покренули једну врсту офанзиве - додаје Кесић.

Иако су бошњачки лобисти усмјерени према државном секретару Мајку Помпеу, од којег очекују да након евентуалне расправе у Конгресу уважи захтјеве Бошњака, Кесић не вјерује да имају неку шансу за успјех јер је бошњачка заједница у САД у потпуности против предсједника САД Доналда Трампа.

Према Кесићевом мишљењу, Бошњаци у САД се надају да ће Трамп бити смијењен импичментом или да ће изгубити сљедеће изборе, а да ће се послије тога политика САД вратити на "претходне позиције".

- Не верујем да су велике шансе да председник буде смењен кроз импичмент, а са друге стране, све више се говори о томе да он има велику предност на сљедећим изборима. Таман и да изгуби те изборе, америчка спољна политика је направила заокрет. Првенствено, влада велика криза у Стејт департменту, више од 40 одсто важних функција није попуњено, а то говори колико ова администрација нема поверење у Стејт департмент - каже Кесић