latinica  ћирилица
05/11/2019 |  07:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Бутина: Боравак у затвору у САД био је тортура

Рускиња Марија Бутина која је недавно пуштена из америчког затвора у којем је провела 18 мјесеци након што је осуђена за шпијунажу, описала је своје заточеништво као “мучење“.

Бутина је за америчку телевизију Си-Би-Ес рекла да је у првој затворској институцији у којој је била заточена у Вашингтону “све врвило од бубашваба“, као и да није било “душека и ћебади“.

- То је тортура. Није нормално да једно људско биће буде заточено 23, 20, 22 сата само са собом. Да ли заиста мислите да због једног непопуњеног папира заслужујете 18 мјесеци заточеништва, од тога четири мјесеца у самици - казала је Бутина.

Она је додала да јој је у свемо помогла вјера у Бога, који је, како је рекла, “увијек био ту“, пренио је синоћ Тас с.

Бутина (30) је ухапшена у Вашингтону 15. јула 2018, уочи састанка руског и америчког предсједника, Владимира Путина и Доналда Трампа у Хелсинкију.

Осуђена је на 18 затвора под оптужбом да је као страни агент имала активности у САД, а да се притом претходно није у америчком министарству правде регистровала као страни агент, у складу са законима у САД који то налажу.

Москва је у више наврата од Вашингтона захтијевала њено пуштање на слободу, а након што јој је затворска казна истекла у октобру, она је депортована у Русију.