latinica  ћирилица
05/11/2019 |  11:38 | Аутор: СРНА

Никола Јаман озбиљно терети Главаша

Један од најважнијих свједока на суђењу Бранимиру Главашу за убиства осјечких Срба деведесетих година пришлог вијека Никола Јаман данас је признао да је Главаш био "главни командант свега" - његов нови исказ могао би да утиче на ток суђења и пресуду.

Главашу се суди за ратни злочин над српским цивилима 1991. године. Ријеч је о случајевима "Селотејп" и "Гаража".

Како поДсјећају хрватски портали, Јаман је прије петнаестак година свједочио у корист Главаша, али задњих мјесеци, у више наврата, признао је да тада није говорио истину.

- Био сам командант, мој замјеник био је Јосип Фехир, а главни командант свега био је Бранимир Главаш. И то не само у заштитној чети, него је био командант и алфа и омега цијелога града. Он је `дрмао` цијелим градом, између осталог и полицијом, а покушавао је да то чини и над Трећом бригадом - наводи Јаман.

- Промијенио сам исказ да скинем терет са себе - носио сам га годинама - објаснио је Јаман новинарима и навео: Мислио сам да нашем човјеку /Главашу/ не треба судити. Али, сада сам потегао питање мог пријатеља Ђорђа Петковића. Нема га. Убили су га и закопали. Па нека полиција и тужилаштво испитају ко га је убио".

Он истиче да више "није са Главашем".

- Причао сам са Главашем осам и по сати, имао сам стотину питања. Питао сам га о убиствима. Он је рекао да је био рат. Питао сам га како се толико обогатио. Рекао је да је био саборски заступник - наводи Јаман.

Истовремено, Бранимир Главаш тврди да Јаман лаже. Он и Јаман имали су пред судом жешћи вербални дуел, преноси портал Индекс.