latinica  ћирилица
05/11/2019 |  14:52 | Аутор: Russia Today

Рониоци у олупини брода пронашли 900 боца намијењених цару Николају (ВИДЕО)

Тим ронилаца је из Балтичког мора извукао 900 боца француског алкохола које су биле на дну око 100 година, јавља Russia Today.
Пронађене боце намијењене цару Николају (Фото:  Ocean X Team) -
Пронађене боце намијењене цару Николају (Фото: Ocean X Team)

Алкохол је био намијењен руском цару Николају Другом, а транспортован је шведским бродом S/S Kyros који је у мају 1917. године испловио према Петрограду, данашњем Ст. Петербургу. У броду је било 50 ковчега француског коњака и 15 ковчега ликера.

Русија је формално још увијек била у рату с Њемачким царством, тако да је терет послан из Француске бродом који је припадао неутралној Шведској. Ипак, брод S/S Kyros никад није стигао на своју дестинацију, јер га је недалеко од острва Аланд у балтичким водама пресрела њемачка подморница УЦ-58.

Према тадашњем закону, Нијемци су оптужили посаду за кријумчарење илегалне робе, допустили су морнарима да напусте брод и укрцају се на други, а онда је S/S Kyros потопљен заједно с укупно 900 боца алкохола.

Олупина брода је откривена 1999. године, али је вађење алкохола било преопасно. Двадесет година касније, шведски тим рониоца је уз помоћ исландских ловаца на олупине коначно одлучио да зарони до Kyrosа.

Припреме су трајале неколико година, а потом је тим у мисију кренуо међународним бродом Дипси вокер. Кориштењем робота, рониоци су успјели спасити око 600 боца De Haartman & Co коњака и 300 боца ликера Benedictine.

Боца ће бити сачуване и изложене, а неке од њих још увијек имају оригиналне печате и ознаке.