latinica  ћирилица
05/11/2019 |  17:00 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Ко лобира за резолуцију против Републике Српске у америчком Конгресу?

Бошњаци су недавно ангажовали мрежу лобиста који у америчком Конгресу треба да издејствују резолуцију против Републике Српске. У том тиму су некадашње дипломате, богати предузетници и неки од новоименованих савјетника Рамиза Салкића. На ово упозоравају представници Републике Српске у Сједињеним Америчким Државама и стручњаци за безбједност

Лобистичка фирма двојице некадашњих америчких дипломата прије шест мјесеци је добила задатак да помогне урушавању Републике Српске и увођењу санкција лидеру ХДЗ-а БиХ Драгану Човићу. Каже то шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, и истиче да бошњачки лобисти за тај посао покушавају придобити америчког државног секретара Мајка Помпеа.

- Они наступају веома агресивно. Први циљ им јесте да се осуди Република Српска и да уведу нове санкције против Републике Српске и према појединцима политичарима у Републици Српској - наглашава Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону.

Да за америчку резолуцију против Републике Српске снажно лобира и њен потпредсједник, функционер СДА Рамиз Салкић, тврди стручњак за безбједност Предраг Ћеранић. Према његовим ријечима, Салкић је с тим циљем окупио тим од чак 44 савјетника.

- Настоје да припреме Салкића за свједочење пред Конгресом како би се издејствовала резолуција против Републике Српске слична овој која је недавно донесеана против Турске због геноцида над Јерменима - истакао је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Ћеранић тврди да ће снажније активности мрежа бошњачких лобиста покренути након Посебне сједнице Народне скупштине Републике о неуставном преуређењу дејтонске БиХ.

- Они траже повод да кажу, ево Република Српска и Додик руше институције, погледајете њихове закључке који су антиуставни и недемократским дискриминишу Бошњаке, и тако даље - додао је Ћеранић. 

Наши саговорници кажу да су пред лобистима бројне препреке међу које сврставају и ставове предсједника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа који не занемарује да бошњачка заједница гласа против њега.