latinica  ћирилица
05/11/2019 |  21:06 ⇒ 21:43 | Аутор: sputniknews.com

Научници открили мртву зону на Земљи: Нема живота, упркос присуству воде (ФОТО)

Истраживачи су проучавали широк спектар узорака узетих из четири зоне у геотермалном комплексу Далол у Етиопији, између 2016. и 2018. године.
Научници открили мртву зону на Земљи (фото: CC0 / пиксабеј) -
Научници открили мртву зону на Земљи (фото: CC0 / пиксабеј)

Група француских научника тврди да је открила мјесто на Земљи где живот не може постојати, упркос присуству воде у том подручју.

У студији која је објављена у часопису Nature Ecology & Evolution тим биолога француске Националне истраживачке агенције ЦНРС и Универзитета Париз-Суд потврдио је да су до ових сазнања дошли током посјете неприступачним Далол хидротермалним базенима у сјеверној Етиопији, близу границе са Еритрејом.

- Идентификовали смо двије главне физичко-хемијске баријере које спречавају да живот напредује и поред присуства воде, упркос томе што је течна вода на површини планете широко прихваћен критеријум за живот - тврде истраживачи.

Између 2016. и 2018. године они су користили читав низ научних техника како би претражили било какав траг живота у језеру Далол, али су закључили да екстремне количине физиолошке киселине има превише за било који организам.

Научници су објаснили да, осим чињенице да је вода у области Далол изузетно кисела и слана, садржи и огромну количину магнезијума.

Ово је потврдило и теорију да та вода не садржи никакве штетне материје или бактерије, јер под таквим условима живе ћелије се уништавају.

Ранија студија подручја Далол тврдила је да је открила неке доказе о изузетно сићушном животу микроба који је преживио, упркос специфичним условима.

Истраживачи су изразили наду да ће њихова открића бити значајна за ограничење претпостављених параметара за услове живота.