latinica  ћирилица
06/11/2019 |  08:05 ⇒ 09:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Искупимо се тако што ћемо убрзати преговоре са Србијом и Црном Гором

Челници земаља Вишеградске групе изјавили су да су разочарани у ЕУ због слања негативног сигнала западном Балкану, али да се могу искупити убрзавањем преговора са Србијом и Црном Гором.
Виктор Орбан (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов) -
Виктор Орбан (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов)

Сви смо разочарани одбијањем ЕУ да одобри отварање преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан.

- Пошто нисмо започели преговоре са Албанијом и Сјеверном Македонијом, важно је убрзати преговоре са државама које су већ у том процесу. Можемо да се искупимо тако што ћемо преговоре са Србијом и Црном Гором максимално убрзати, тако да нема проблема са даљим проширењем - рекао је Орбан, пренијела је синоћ МИА.

Премијери Словачке и Чешке сложили су се с Орбаном, рекавши да су такође разочарани.

- Три земље ЕУ, од којих је једна оснивач, које су се успротивиле проширењу са западним Балканом, изложила су грађане региона ризику - рекао је словачки премијер Петер Пелегрини.

- Можда они виде коначну перспективу у сарадњи са Русијом, Турском, Кином или арапским земљама. Ово је била велика грешка, јер вјерујем да је проширење инвестиција за ЕУ. Добра инвестиција. Не само економска, већ и безбједносна - навео је Пелегрини.

Премијер Пелегрини упозорио је да ће ЕУ можда поново запасти у мигрантску кризу због приступа западном Балкану.

- Све В4 земље, укључујући Словачку, увијек ће бити на страни земаља Западног Балкана како би их подржале и мотивисале да дају све од себе да се придруже европским структурама - нагласио је Пелегрини.

Премијери учествују у Прагу на састанку Групе пријатеља кохезије која окупља 17 држава чланица Централне и Источне Европе, с циљем да обезбиједи довољно ресурса за кохезијска средства у предстојећем вишегодишњем финансијском оквиру ЕУ.