latinica  ћирилица
06/11/2019 |  08:55 ⇒ 08:57 | Аутор: РТРС

Додик: Самостална Српска више није само сан

Милорад Додик, српски члан Председништва БИХ, у интервјуу за лист Ало упозорио је на опасност која пријети од наоружавања паравојних бошњачких формација, али и одржавања војних вјежби на Влашићу и у Цазину.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Свако такво наоружавање паравојних формација од стране СДА је нелегално, као и извођење војних вјежби на Влашићу и Цазину. Бакир Изетбеговић је у више наврата говорио о повећању производње оружја у шест фабрика у Федерацији, а под фразом "за не дај боже". То је нешто што ћемо пратити и питати шта то значи "за не дај боже". БиХ би требало да тежи демилитаризацији, а они су покупили учеснике претходног рата и покушавају да од њих направе паравојне формације "за не дај боже"... Они мисле да ће доћи тренутак када би уз помоћ џихадиста и НАТО могли да униште Српску. Ми у Републици Српској имамо систем како да се бранимо и да то елиминишемо у самом зачетку каже Додик.

Док се Бошњаци тајно наоружавају, ЦИА је обавестила Конгрес да Милорад Додик има апсолутну Путинову подршку и да ће се у Републици Српској градити руска база.

- Опет причају глупости о базама. Они сматрају да је легитимно да посаде гдје шта хоће у свијету. Ја са Путином никада нисам разговарао о бази. Њима је било важно да оптуже Додика за пријатељство са Путином. Ја сам поносан на то пријатељство и шта је ту проблем!? Жао ми је само што са Путином нисам чешће јер од њега имам шта да научим. Путин је рационалан политичар, за разлику од оних са Запада, који су увијек покушавали да наметну своје интересе као моје интересе. То никад нисам доживио од Путина. Од њега сам добио само разумијевање и никада никакве захтјеве и условљавање. Увијек ме питао како нам може помоћи, а не шта ми морамо урадити, а гдје год да одем на Запад слушам причу да нешто морам да урадим. То су велике разлике...

Али вас због тога оптужују да сте кључни руски човјек на Балкану?

- Ја нисам руски човјек. Ја сам човјек српског народа. Ја сам Србин и када ме неко види сигурно би ме по мом стасу прогласио за великог Србина. Пошто не могу да будем њихов, јер нећу да будем ничији, онда ме прогласе да сам руски. Мислим да је за положај Срба најбоља политика коју ја водим - политика која уважава пријатеље и не прихвата да јој се намеће нешто што би било казна за мој народ. Недавно сам у Београду разговарао са руским премијером о привредној сарадњи, а то је на Западу дочекано на нож.

Можда вас нападају и због тога што не прихватате уцјене да БиХ уђе у НАТО?

- БиХ треба вратити на Дејтонски устав, јер ако се не врати, БиХ ће нестати, то сви треба да знају. Нема више уцјена. Република Српска неће у НАТО и у томе пратимо Србију. Нећемо границу на Дрини међу Србима.

Наредних дана одржаће се сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће се донијети историјски закључци. Хоће ли Република Српска кренути својим путем?

- Коалиција на власти ће изаћи са захтјевом за посебну сједницу Скупштине Републике Српске. Расправљаћемо о свему што се дешавало у прошлости у вези са понашањем високих представника, том преваром и подвалом која се зове Бонска овлашћења и безакоњем које су наметали сви високи представници, које ћемо тужити, јер су били велики преваранти и криминалци. Са Федерацијом БиХ ћемо разговарати о свим овим девијацијама. Тражићемо да разговарамо са релевантним представницима Бошњака и Хрвата. Предложићемо да се коригују нека рјешења и на силу наметнути закони, који су антидејтонски. Уколико они одбију те предлоге, ми ћемо се вратити у Скупштину и одбићемо сва наметнута рјешења високих представника... Предсједник Вучић добро каже: “Нећете урадити ништа што ће Србе понизити и што неће бити у складу са интересима Србије.“Тако им и ја кажем: “Нећете добити ништа што није интерес Републике Српске.“

Амерички изасланик Палмер најављује јуриш на Србију и Републику Српску.

- Нек јуриша куда хоће, али крајње је вријеме да се ослободи својих тегова из прошлости и постави нове основе за преговоре. То сигурно није политика притиска. Јавно им кажем: Кад осјетим било какав притисак на састанку, ја ћу отићи са састанка или ћу им рећи да изађу из моје канцеларије.Не дам, не дозвољавам, неће ме нико притискати. Неће ми они говорити шта је за нас добро. Ја сам сада тај који говори, макар се то њима не свиђало. Ми не мислимо да је наш интерес НАТО и не дам им ни први корак, а то је акциони план за НАТО. Не може!

Сањате ли још самосталну Српску?

- Нисам никад престао да је сањам. Сада сам све више на јави увјерен у то. Република Српска је стабилна, иде својим путем, само нема брзих рјешења. Вратићемо се на дејтонску позицију. Ако нам то не дају у складу са међународним актима, тражићемо право на самоопредељење. Република Српска има капацитете и вољна је да брани свој народ, своје вредности и своју државу...

Да ли то може довести до нових оружаних сукоба, као што поручују из Сарајева?

- Овдје неће бити рата. Какав Бакир Изетбеговић и његова прича, он пријети из празне пушке. Нема више интервенционизма, нема формалне могућности за рат.

Извор: Ало