latinica  ћирилица
06/11/2019 |  09:45 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Срби у ФБиХ траже саслушање Жупе и Фазлића (ФОТО)

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ затражио је од Тужилаштва ФБиХ да испита предсједавајућег Градског вијећа Бихаћ Давора Жупу и градоначелника овог града Шухрета Фазлића због кривичног дјела противправно онемогућавање повратка избјеглих.

Одбор је информисан да је предсједавајући Градског вијећа Бихаћа Давор Жупа јуче сазвао ванредну сједницу са само једном тачком дневног реда - Приједлог Закључка о давању сагласности за предложену локацију за привремени смјештај миграната на подручју града Бихаћа.

Из Одбора истичу да је 250 пријератних становника села Липа и околних села, српске националности изразило жељу да се врате у ово село, али да им никада нису обезбјеђени основни предуслови за повратак - струја и основни комунални услови, те да се списак налази у посједу Одбора.

Смјештањем миграната у село које је прије рата било етнички потпуно српско, као и околна села - Горјевац, Дубовско, Теочак, и Суваја Горња која су такође била српска, јасно је да ће доћи до извршења кривичног дјела из члана 178 Кривичног Закона Федерације БиХ.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ затражио је од Тужилаштва ФБиХ да се испита предсједавајући Градског вијећа Бихаћ Давор Жупа јер је својим заказивањем скупштине отпочео радње које могу довести до почињења кривичног дјела.

Такође, тражили су да се испита и градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлића, јер је он у више наврата најављивао да ће мигранти бити премјештени у село Липа.

Кривични Закон Федерације БиХ у члану 178 дефинише кривично дјело противправно онемогућавање повратка избјеглих.

Из Одбора подсјећају да су у више наврата понављали да се тиме директно крши Анекс седам Дејтонског Мировног споразум.