latinica  ћирилица
06/11/2019 |  10:45 ⇒ 10:45 | Аутор: СРНА

Лавров: Нема потребе за наметањем забрана западним медијима

Русија не види потребу за наметањем било каквих забрана било којој западној медијској кући, укључујући "Дојче веле", рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров у обраћању на Конференцији о слободи медија и безбједности новинара у Руској Федрацији и региону ОЕБС-а.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

- Поновићу да ми не видимо потребу или могућност за наметање било каквих рестрикција. Поштујемо наше обавезе према слободном новинарству и слободу говора, за разлику од земаља које забрањују рад Раше тудеј, Спутњика и других наших ресурса, постављају озбиљне препреке њиховој активности, ускраћују им и одбијају акредитације - нагласио је Лавров, преноси ТАСС.

Према његовим ријечима, све су учесталија кршења права руских новинара и дискриминација медијских ресурса у региону ОЕБС-а.

Он је нагласио да је овај проблем све акутнији, што није у складу са финалним актом из Хелсинкија, конференцијом ОЕБС-а у Бечу 1986. године и споразумима из Копенхагена 1990. и Москве 1991. године.

Лавров је напоменуо да се потписивањем наведених споразума учесници обавезују да унапређују слободу информација, укључујући оне из иностранства, те да побољшају услове за професионалан рад страних новинара.