latinica  ћирилица
06/11/2019 |  12:50 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Голић: Дипломатски кор да не дозволи одлагалиште на Трговској гори

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић упутила је апел представницима дипломатског кора у БиХ да покушају издејствовати да одлагалиште нуклеарног отпада не буде на локацији Трговска гора у хрватској општини Двор, у близини границе БиХ.
Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић на скупу "Паметни раст за нову климатску реалност" - Фото: СРНА
Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић на скупу "Паметни раст за нову климатску реалност"Фото: СРНА

- Апелујем да амбасаде свих земаља, поготово оне које су данас присутне, уложе максималне напоре да дипломатским путем са властима Хрватске покушају издејствовати да нуклеарни отпад одлажу на некој другој локацији, а не на граници са БиХ - истакла је Голићева на скупу у Сарајеву под називом "Паметни раст за нову климатску реалност".

Она је рекла да овај апел упућује у име 230.000 становника који живе уз ријеку Уну у 14 општина у БиХ.

Голићева је позвала представнике амбасада у БиХ да помогну да се хрватским властима каже - не нуклеарни отпад у Националном парку Уна и у Парку природе Уна.

- Овај апел бисте упутили сви ви да се то дешава у вашим земљама - рекла је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе Уна, чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке.