latinica  ћирилица
06/11/2019 |  13:25 | Аутор: СРНА

Стевандић: Изборни губитници траже начина да остану на власти

Предсједник Клуба Срба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић рекао је Срни да је приједлог ПДП-а да се формира прелазни Савјет министара чији би задатак био рад на измјенама Изборног закона и омогућавање поштених и транспарентних ванредних избора 2020. године само један од начина да изборни губитници остану на власти.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Он је рекао да не разумије термин "прелазни Савјет министара".

- Постоји изборни легитимитет и калкулација са /лидером СДА Бакиром/ Изетбеговићем из које имамо технички Савјет министара, па се сада по цијену да на сваки начин изборни губитници остану у било каквој власти, па макар и у прелазној, направила нова комбинација која би Савез за промјене оставио у било којој варијанти у власти на нивоу БиХ. То је најсветија столица за њих и само траже начина да остану у њој - оцијенио је Стевандић.

Он је појаснио да је тамо гдје постоји двотрећинска већина у Народној скупштини Републике Српске ријеч о репрезенту воље грађана и да само они који имају ту вољу политичког легитимитета да донесу одлуке, могу донијети и одлуку о изборима.

Стевандић је коментаришући изјаву члана Главног одбора ПДП-а Милка Грмуша да је неопходно формирати прелазни Савјет министара у којем би учествовале све парламентарне странке, а његов једини задатак био би рад на измјенама Изборног закона и омогућавање поштених и транспарентних ванредних избора 2020, подсјетио да је на нивоу БиХ српски члан Предсједништва БиХ имао највећи изборни резултат у историји.

- У Дому народа постоје четири петине делегата из побједничке коалиције, а што се тиче Парламентарне скупштине БиХ, од 14 девет је из побједничке коалиције. На ванредне изборе не иде се никада тако што ћете својом опструкцијом заједно са Бакиром Изетбеговићем да произведете кризу па да као изборни губитници креирате ванредне изборе - истакао је Стевандић.

Члан Главног одбора ПДП-а Милко Грмуша оцијенио је данас да у Представничком дому парламента БиХ нема стабилне већине о било којем важнијем политичком питању па је неопходно формирати прелазни Савјет министара у којем би учествовале све парламентарне странке, а његов једини задатак био би рад на измјенама Изборног закона и омогућавање поштених и транспарентних ванредних избора 2020.