latinica  ћирилица
06/11/2019 |  15:15 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

На Глођанском брду служен парастос за 126 убијених бораца и цивила

На Глођанском брду код Зворника данас је обиљежено 27 година од страдања 126 бораца Војске Републике Српске и цивила, које су 6. новембра 1992. године на свиреп начин убили припадници такозване Армије БиХ.

Тим поводом положени су вијенци и прислужене свијеће, а парастос је служио Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, уз саслужење свештенства.

Епископ Фотије је, обраћајући се присутнима, рекао да је на овом мјесту страдало 126 људи борећи се за слободу свог народа, за добро, за правду, за истину, за све оно за шта се људи треба да се боре када дођу тешка времена пуна искушења.

- Страдали су за слободу коју имамо у Републици Српској, за достојанство српског народа. Они су уградили своје животе у темеље Републике Српске и зато их помињемо свакодневно у молитвама у свим светим храмовима и када служимо парастосе - рекао је епископ Фотије.

Истичући да је идеја за коју су страдали савршена, а то је слобода свог народа, епископ Фотије је рекао да су по томе остали велики људи које ће памтити покољења, јер су уградили своје животе у темеље државе у којој се живи у слободи.

Обиљежавању страдања 126 припадника Војске Републике Српске и цивила присуствовали су изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, савјетник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске генерал Милан Торбица, предсједник Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Вељко Лазић и други.

Генерал Торбица нагласио је да никада не смије бити заборављен злочин почињен на овом мјесту који се догодио прије 27 година.

- Ови људи нису убијени, нису погинули, они су стравично мучени, што се Женевском конвенцијом највише осуђује, а то је убиство ратних заробљеника, а овдје се то и десило - рекао је генерал Торбица.

Он је додао да, нажалост, правосуђе БиХ не узима овај злочин у процес и истакао да се зна да је све то национално обојено.

- Ако је неко од Срба био у близини неког догађаја, по мјерилима правосуђа БиХ одговара, а они за које се зна да су урадили овај злочин на Глођанском брду слободно се шетају и не одговарају. На нама је да никада не заборавимо шта се догодило на овом мјесту, да се окупљамо и да не заборавимо страдале борце и цивиле, али и да наставимо да тражимо правду - рекао је генерал Торбица.

Секретар Градске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Зворника Миливоје Марковић рекао је да је болна чињеница што до сада нико није одговарао за овај ратни злочин, а још болније да није још пронађено осам припадника Војске Републике Српске који су нестали на Глођанском брду или су негдје одведени и убијени.

- Упорно понављамо сваке године да је овдје почињен ратни злочин, гдје су људи везани бодљикавом жицом за храстове и свирепо мучени - рекао је Марковић и додао да, нажалост, и даље остаје некажњен ратни злочин на Глођанском брду.

Вијенце су положили припадници породица погинулих бораца, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић и у име ресорног министарства генерал Милан Торбица.

Вијенце су положили представници Полицијске управе Зворник, градске и општинске власти Зворника и Шековића, припадници Републичке и Градске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, борачких организација Зворника и Шековића, Братунца, Милића, ратних војних инвалида и други.