latinica  ћирилица
06/11/2019 |  15:59 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Уставни суд - институција која се позиционирала у одбрани Српске

Уставни суд обиљежава 25 година рада.

Са свечане академије, предсједница Жељка Цвијановић поручила је да - јак, ауторитативан и ефикасан суд значи и јака Република Српска. Упркос изазовима, изградио је и очувао врховни ауторитет у правосудном систему Српске.

Да је ово централно мјесто очувања уставности и законитости у Српској, честитајући, истакао је и српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Уставни суд Републике Српске 25 година је чувар уставности и законитости институција Српске. Својим одлукама креирао је правни живот, и наставља да штити основна људска права и слободе свих грађана. Као четврти стуб власти од оснивања 1994. године успјешно одговара на све изазове -изјавио је предсједник суда Џерард Селман.

- Уставни суд Републике Српске је одраз суверености Српске и њене конститутивности као ентитета у оквиру БиХ и свакако посебан значај је што Уставни суд својим одлукама штити уставност и законитости - каже Селман.

Највиши политички врх Српске нагласио је да је Уставни суд показао да Српска почива на владавини права, упркос девијацијама у правном систему БиХ.

Наметање одлука високих представника, међународни интервенционизам, различит третмана у доношењу пресуда за ратне злочине, неоправдано задржавање страних судија и доношење одлука прегласавањем, доказ су селективне правде у БиХ.

- Очекујем од правне струке да о томе много више говоре него политика, а да је данас чињеница да о томе више говори политика него правна струка. Све нас на неки начин треба да пробуди и да укаже да морамо заједно указивати на оне пропусте који су отежавајући, који нису допринјели да имамо бољи правни систем и уређеније правно друштво у БиХ - истакла је Цвијановићева.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Уставни суд Републике Српске институција која се изградила и позиционирала у одбрани Српске и њених институција.

- Познато је да је у протеклих неколико година било покушаја рушења институција Републике Српске, а из Вијећа народа су Уставном суду Републике Српске достављане различите иницијативе за заштиту виталног националног интереса. Овај суд је све то ријешио на законит начин - рекао је Вишковић

Управо због тога, предсједник Парламента Срспке сматра да све институције, заједно треба да раде на развоју уставне мисли у Српској и БиХ.

- Сам Устав Републике Српске и БиХ не треба сматрати као нешто дефинитивно, зацементирано, него као динамичну материју на којој треба радити и очекујемо да и Уставни суд и све институције допринесу развоју уставне мисли и у Српској и у БиХ - напонемуо је предјседник НСРС Недељко Чубрилчовић.

Предсједник Уставног суда посебно је захвалио Жељки Цвијановић, која је као предсједница владе 2017. покренула рјешавање адекватног простора за Уставни суд. Вишковић каже, да ће садашња Влада наставити реализацију тог пројекта, како би у наредном периоду уставни суд добио адкватне услове за рад.

Повезане вијести:

Уставни суд Републике Српске чувар уставности и законитости