latinica  ћирилица
06/11/2019 |  16:41 ⇒ 17:19 | Аутор: СРНА

Породицама погинулих бораца уручено 13 постхумних одликовања

Изасланик предсједника Републике Српске Милорад Којић и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић данас су уручили 13 постхумних одликовања Медаља заслуга за народ, породицама погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, Пала, Сокоца, Чајнича и Фоче.
Уручење одликовања - Фото: СРНА
Уручење одликовањаФото: СРНА

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, поводом Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и 15. септембра - Дана несталих и погинулих Републике Српске, а на иницијативу Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, одликовала је 130 погинулих бораца Медаљом заслуга за народ.

Којић је рекао новинарима након уручивања одликовања да је од 2012. године до данас уручено 1.870 постхумних одликовања и да се неће завршити док сви погинули борци, односно њихове породице не добију постхумна одликовања.

Према његовим ријечима, на овај начин предсједник Републике указује поштовање и захвалност херојима који су своје животе дали за слободу Републике Српске.

- Оно што је обавеза свих институција јесте да чувамо од заборава све наше хероје који су погинули за Српску - рекао је Којић.

Он је нагласио да је Сарајевско-романијска регија мјесто великог херојства српских бораца и мјесто гдје је одбрањена Република Српска, али и народа који је послије потписивања Дејтона мировног споразума морао да напусти своја огњишта.

- Имамо обавезу да се сјећамо и да памтимо све наше погинуле, али и важне битке и све борце који су дали своје дијелове тијела, али и све учеснике у рату. То је наша обавеза према будућим генерацијама које морају знати колико је крви проливено за Републику Српску - рекао је Којић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да сваки погинули борац Војске Републике Српске заслужује да не буде заборављен и да је обавеза свих нивоа власти у Српској да се сваког дана боре за унапређење положаја и бољи живот њихових породица.

Он је подсјетио да је са подручја Источног Новог Сарајева животе за Републику Српску дало више од 600 бораца, што никада нико не смије заборавити јер ако се изгуби сјећање на њих и веза са њиховим породицама биће изгубљена и Српска.

Предсједник Регионалног одбора Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић захвалио је предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић што је настављено са праксом додјељивања одликовања породицама палих бораца Војске Републике Српске, што је велика сатисфакција њиховим породицама.

Миладин Ребић, отац малољетног погинулог борца Војске Републике Српске Радомира из Миљевине /Фоча/, рекао је да је поносан када види да институције Српске нису заборавиле на погинуле борце и њихове породице.

Супруга погинулог борца Сретена Радовића из Чајнича, Добрина рекла је да јој ово одликовање значи јер зна да жртва њеног мужа није заборављена, те да неко мисли и брине о његовој породици.

Постхумна одликовања уручена су члановима породица Миодрага Делића, Радомира Лазаревића, Новице Михајловића, Ненада Савића, Миливоја Шкишине, Мухаремовић Дана са Пала, Милинка Ковачевића из Источног Новог Сарајева и Сава Вулете из Источне Илиџе.

Одликовања су уручена и породицама Јована Маричићу са Сокоца, Сретена Радовића из Чајнича, те Нике Симовића, Видоја Кунарца и Радомира Ребића из Фоче.