latinica  ћирилица
06/11/2019 |  19:46 ⇒ 20:42 | Аутор: СРНА

Савјет министара за седам дана да достави информацију о мигрантима

Предсједништво БиХ изразило је данас незадовољство што Савјет министара у техничком мандату још није доставио информацију у вези са повећаним приливом миграната у БиХ, те затражило да то буде учињено у року од седам дана.
Сједница Предсједништва - Фото: РТРС
Сједница ПредсједништваФото: РТРС

Предсједништво БиХ ће по добијању те информације заказати ванредну сједницу, саопштено је из Предсједништва БиХ након редовне сједнице.

На сједници је усвојен извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за првих шест мјесеци ове године.

Предсједништво БиХ прихватило је Споразум између Савјета министара у теничком мандату и Владе Србије о сарадњи на реализацији Пројекта ауто-пута/брзог пута Сарајево-Београд-Сарајево, затим додатног протокола шест о трговини услугама, уз Споразум о измјени и приступању Централноевропском споразуму о слободној трговини /ЦЕФТА 2006/.

Прихваћена је и нота споразума између Савјета министара у техничком мандату и Владе Њемачке о финансијској сарадњи за прошлу годину, те уговора о зајму /Пројекат јавног превоза Сарајево/ између БиХ и Европске банке за обнову и развој.

Предсједништво БиХ прихватило је споразум између Савјета министара у техничком мандату, које представља Министарство финансија и трезора и Швајцарске, коју представља Државни секретаријат за економске послове /СЕЦО/ у вези са одобравањем финансијског доприноса у облику донације за пројекат "Прикупљање и пречишћавање отпадних вода у Градишци".

Предсједништво БиХ прихватило је позив предсједника Кине Сија Ђинпинга за учешће на Самиту Централне и Источне Европе и Кине, који ће бити одржан 15. и 16. априла наредне године у Пекингу.

На данашњој сједници чланови Предсједништва прихватили су и позив предсједника Паришког форума мира Паскала Ламија за учешће на Другом паришком форуму, који ће бити одржан од 11. до 13. новембра у Паризу, а делегацију БиХ предводиће предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић.

Предсједништво је прихватило и позив предсједника Словеније Борута Пахора за посјету тој земљи 4. и 5. децембра, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Прихваћен је и позив за учешће на панелу на високом нивоу о теми "Перспектива младих у мултилатерализму" у оквиру Генералне конференције Унеска, која ће бити одржана 12. новембра у Паризу, гдје ће БиХ представљати министар цивилних послова у Савјету министара у техничком мандату Адил Османовић, који је и предсједник Комисије БиХ за Унеско.

У саопштењу се додаје да ће Предсједништво БиХ позвати предсједника Аустрије Александера ван дер Белена и предсједника Црне Горе Милу Ђукановића у званичну посјету БиХ.

Предсједништво БиХ је на сједници донијело одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума између Савјета министара и Владе Велике Британије о међународном друмском превозу, споразума о међусобној научној и техничкој сарадњи у области физике високих енергија између БиХ и Европске организације за нуклеарна истраживања /ЦЕРН/.

На сједници је одобрено закључивање меморандума о сарадњи између Централне изборне комисије БиХ и Државне изборне комисије Словеније о сарадњи у области изборне администрације, додаје се у саопштењу.