latinica  ћирилица
08/11/2019 |  07:42 ⇒ 11:22 | Аутор: РТРС

Невесиње: Обиљежавање Дана општине, славе БОРС-а и митровданских битака

У Невесињу се данас обиљежава Дан општине и крсна слава Борачке организације Републике Српске - Митровдан и одаје пошта палим војницима у митровданском битка 1992. и 1994. године.
Невесиње - Фото: РТРС
НевесињеФото: РТРС

Обиљежавање је почело Светом архијерејском литургијом у Цркви Вазнесења Господњег у Невесињу, парастосом и полагањем вијенаца на Тргу слободе на централном споменику борцима Невесиња погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У 12.00 часова биће одржана свечана академија у Дому културе "Небојша Глоговац".

Свечаности ће присуствовати предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Поводом крсне славе Борачке организације, честитке су упутили предсједница Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Радован Вишковић.

Митровданским биткама одбрањено је Невесиње, Херцеговина и Република Српска, а 476 бораца Невесињске бригаде, сачињене од бораца из Невесиња и долине Неретве, дало је живот за слободу.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено је 750, док су на Митровдан 1994. године погинула 22 борца и рањено је 140.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у Одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на границу тадашње СР Југославије.

Програм поводом Митровдана почео је јуче полагањем вијенаца на спомен-парку на Гвозду и посјетом спомен-соби.

РТРС/СРНА