latinica  ћирилица
08/11/2019 |  12:56 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Додик: Макрон признао да је БиХ опасност за ЕУ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је француски предсједник Емануел Макрон својом изјавом о БиХ као "темпираној бомби", признао да је овако накарадно устројена БиХ опасност за ЕУ због исламског тероризма.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Захвалан сам предсједнику Макрону што је свјетској, али и својој јавности саопштио истину на коју дуже времена указујем, када је ријеч о БиХ, а због чега сам трпио критике неких из међународне заједнице, којима није одговарала истина о стању у БиХ. То што је саопштио Макрон је одговоран приступ рјешавању тих проблема са којима се суочава БиХ - рекао је Додик.

Он је нагласио да је Макрон својом изјавом признао да овако накарадно устројена БиХ представља опасност за ЕУ због исламског тероризма и ратника џихада који су регрутовани у БиХ за ратишта у Сирији, Ираку..., а који се сада враћају у земљу.

- Запад је дуго година охрабривао сарајевске хегемонистичке и централистичке кругове, а то је довело до тога да је БиХ постала потпуно дисфункционална заједница усљед поткопавања Дејтонског споразума, односно дејтонског уређења, док је снагом дјеловања сарајевских политичких кругова склизнула у потпуни исламистички екстремизам - истакао је Додик.

Додик је рекао да није срећан што је стање у БиХ на неки начин политички неодрживо, али, додао је, ако вас један од водећих свјетских лидера означи као главни проблем у региону и још наведе конкретан разлог, он ту више нема шта да се дода.

Он је изјавио да може само да затражи одговоре од надлежних у Сарајеву да изнесу истините податке о исламским фундаменталистима о којима говори предсједник Макрон и каква је ту уопште улога Сарајева.

- Након самита у Софији, када је саопштио да се ЕУ неће више ширити на западни Балкан, Макрон је својом изјавом о БиХ сада рекао и један од основних разлога за то - оцијенио је српски члан Предсједништва БиХ.