latinica  ћирилица
08/11/2019 |  15:20 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Мигрантска криза се наставља, Савјет министара ништа не предузима

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је Срни да је мигрантска криза у БиХ на врхунцу, те да она сигурно неће стати ове године.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је рекао да то потврђује и најава турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана о могућности да Турска отвори врата према Европи и да крене готово четири милиона миграната.

Он је указао да је БиХ једина мигрантска рута која остаје, те да би сви ти људи прешли преко БиХ и угрозили домаће становништво и начин живота, узимајући у обзир чињеницу да мигранти са собом носе много кривичних дјела - од оних лакших, па све до тежих, не само крађа и њихових међусобних обрачуна.

- Да ли смо у БиХ спремни да се у овом тренутку супротставимо, односно да држимо под контролом милионски број људи који се овдје појавио - сигурно нисмо, јер нисмо успјели да одговоримо ни на ове бројке које смо до сада имали, ако можемо да цијенимо да су у десетинама хиљада - рекао је Лукач у Братунцу.

Он је оцијени да је Министарство безбједности у Савјету министара у техничком манадату, које треба да одговори на мигрантску кризу, у овом тренутку потпуно подбацило и није испунило ни услове ни могућности које је имало.

- Најприје су говорили да то неће бити проблем за БиХ, да се неће појавити толики број миграната овдје, али сада, када су се појавили - не знају шта да раде и дошли су пред зид - истакао је Лукач.

Раније су, подсјетуо је он, прогнозирали да мигранти неће бити проблем за БиХ и да то није земља која је њима интересантна.

- Видјели смо да су то биле погрешне прогнозе, нарочито са нивоа БиХ. Данас имамо ситуацију, нарочито у Унско-санском кантону /УСК/, гдје је врхунац кризе и гдје не знају шта да раде са тим људима, па покушавају да их смјесте у српска села. За то неће имати одобрење од српског народа - поручио је Лукач.

Он је упозорио да би то било нарушавање и Дејтона и Анекса седам о повратку, гдје би, вјероватно поново дошло до исељавања Срба са њихових огњишта и више се, дефинитивно, никада не би вратили на то подручје.

Министар унутрашњих послова Српске је појаснио да српски народ у тим селима не би могао да се асимилира са људима који су дошли из 30 различитих земаља арапског свијета и са којима би било тешко да нађу заједничке могућности и суживот.

Он је оцијенио да још већи проблем представља то што Савјет министара у техничком мандату, изгледа, уопште неће да се бави овим проблемом и да их то не интересује.

- Дакле, препуштени су сами себи и мигранти, али и наши људи у БиХ који се са њима сусрећу сваки дан и не знају шта да раде - рекао је Лукач.

На питање да прокоментарише изјаву француског предсједника Емануела Макрона о томе да је НАТО пред "можданим ударом", Лукач је рекао да нема намјеру да посебно коментарише изјаву француског предсједника будући да тај високи свјетски званичких сигурно зна шта прича.

- Очигледно је да Макрон има много више информација, него што бих ја могао било шта да коментаришем. Али, оно што знам, то је да Република Српска нема намјеру да иде према НАТО-у и буде члан тог војног савеза. Народна скупштина Републике Српске донијела је своју одлуку о војној неутралности и нема намјеру, као ни Србија, да се креће према НАТО-у - истакао је Лукач.

Повезане вијести:

Лукач: Повратак џихадиста неће бити добар за БиХ