latinica  ћирилица
08/11/2019 |  16:13 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Митровдан прослављен широм Српске

Почаст је одата за више од 20.000 бораца који су живот положили за стварање Републике Српске и слободу српског народа. Херојски чин бораца Војске Републике Српске никада не смије бити заборављен.

Полагањем вијенаца на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци бивши припадници Војске Републике Српске одали су почаст саборцима који су живот уградили у темеље Републике Српске. Борци су, напомињу, најзаслужнији за стварање и очување Српске и због тога држава треба да им се и одужи.

- Најугорженија категорија су незапослени борци који имају 50-ак година. Нико неће да их запосли, нису остварили право на пензију, немају никаква примања сем брачког додатка - каже Милан Ђукић, борац Војске Републике Српске.

Његов саборац Жељко Волаш поручује:

- Сви требамо заједно радити како више никада не би се требао десити рат, а борци су ти који знају шта значи рат и да градимо и изградимо заједницу - ријечи су Жељка Волаша.

Да херојска борба и жртва српских бораца не смије бити заборављена, наглашено је поводом Митровдана у Бањалуци.

- Нажалост на том путу који смо заједно прошли многи су оставили своје животе у темеље Српске. Тим поводом данас ћемо положити цвијеће и запалити свијеће - истакао је Горан Рогић, предсједник Борачке организације Бањалука.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке истиче да се води брига о онима који су у темеље Српске положили животе.

- У протекле три године открили смо неколико великих споменика у највећој мјесној заједници Старчевици, затим Лаушу, Драгочају... реконструисали смо споменике у Мотикама и Стричићима - набројао је Игор Радојичић.

Сјећањем на погинуле борце Митровдан је обиљежен и у општинама Источно Ново Сарајево и Пале. Имена уклесана на споменике, поручују у овим борачким организацијама, опомињу да њихова жртва не смије бити узалудна.

- Ти хероји не би требало да буду само у трајном сјећању својих најмилијих. Потребно је да буду у сјећању и садашњих и будућих генерација - напомиње Михајло Парађина, предсједник Борачке организације Пале.  

Драгиша Тушевљак, предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево каже да је још посла да борац коначно добије мјесто које заслужује у друштву.

- Оно чиме нисмо задовољни јесте што нисмо успјели да изградимо лик српског борца да он буде прзнатији и цјењенији у друштву - тврди Тушевљак.

Поменом на Тргу српских бораца, одата је почаст погинулим борцима и у Фочи.

- Фоча има 646 погинулих бораца и цивила с обзиром према броју становника, то је једна од општина која је највише страдала - истиче Срђан Станковић, предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча.  

На Митровдан, почаст онима који су дали живот у Одбрамбено- отаџбинском рату, одата је и у Бијељини.

Полагањем цвијећа на Споменик браниоцима Требиња и поменом за 258 бораца требињска Борачка организација обиљежила је крсну славу.

Из Приједора је у Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 575 бораца, којима је данас на Централном спомен- обиљежју одата почаст.

Становници Шипова обиљежили су Митровдан, дан и славу општине и Општинске борачке организације. На центални споменик погинулим борцима положени су вијенци, а служен је и парастос за 101 погинулог борца.

Митровдан су обиљежиле и борачке организације у Шамцу и Вишеграду.