latinica  ћирилица
08/11/2019 |  16:18 ⇒ 16:51 | Аутор: РТРС

Шећерана у Бијељини поново није продана

Скупштина повјерилаца бијељинске Шећеране у стечају одбила је понуду предузећа "Павгорд" из Фоче. Чланови Скупштине донијели су одлуку да се распише нови јавни позив за продају фабрике са почетном цијеном од 9,5 милиона марака. О писму намјере ранијег понуђача, Драгана Ђурагина, Скупштина се није изјашњавала јер није уплатио аванс.
Шећерана - Бијељина - Фото: РТРС
Шећерана - БијељинаФото: РТРС

Још један покушај продаје бијељинске Шећеране је пропао. Понуду од пет милиона марака фочанског Павгорда Скупштина повјерилаца је одбила.

- Они су једини уплатили депозит од 100.000 марака. Понуда је изузетно квалитетна, Скупштина овјерилаца процијенила је да је то у овом моменту неприхватљиво и ја ћу тај депозит вратити. Није се ни расправраљало о писму намјере др Гуруа, јер није испоштово своје писмо намјере у дијелу да ће уплатити 700.000 марака депозита - истакао је Небојша Матић, стечајни управник АД Фабрика шећера Велика Обарска у стечају.  

Стечај који траје четири године, враћен је на почетак.

- Ми смо донијели одлуку да идемо у следећи круг продаје по цијени од 9,5 милиона марака и то ће бити објављено, мислим, већ у понедјељак - истиче Војислав Николић, предсједник Одбора повјерилаца АД Фабрика шећера Велика Обарска у стечају. 

Фабрика шећера је купљена у стечају 2010. године када је у имовину фабрике укњижено и радничко одмаралиште са 26 апартмана у Бијелој код Херцег Новог. На данашњој скупштини, заступник већинског дијела повјерилаца, довео је у питање одлуку Владе Српске да се ови апартмани сматрају имовином Републике Српске.

- Моје мишљенњ је да Влада преиспита ту одлуку, јер постоји судска одлука која управо говори супротно - тврди Фаик Мухић, правни заступник већинског дијела повјерилаца.  

Бијељинска Шећерана је процијењена на око 22 милиона, а потраживања повјерилаца износе 16,5 милиона марака.