latinica  ћирилица
08/11/2019 |  21:21 ⇒ 21:23 | Аутор: АТВ

Жунић: Скупштина да се јасно одреди о одузимању надлежности Српске

Шеф Посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић сматра да Парламент Српске на предстојећој посебној сједници треба да усвоји закључке којим ће се јасно одредити о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ, првенствено одузимању надлежности од Српске и декларацији СДА која представља наставак тих процеса.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Он је изразио очекивање да ће у понедјељак, 11. новембра, на посебној сједници Народне скупштине Српске у расправи бити одржан дигнитет, да ће посланици бити довољно мудри да формулишу јасне закључке које ће сви прихватити.

Жунић је вечерас за АТВ рекао да Народна скупштина Републике Српске треба да, између осталог, укаже на проблем одузимања надлежности Републици примјеном нелегалних бонских овлаштења високих представника.

Он је подсјетио да је интервенцијом високих представника донесено низ закона и да је било 105 интервенција на Устав Републике Српске и Устав Федерације БиХ, истичући да је то правно насиље и кршење свих конвенција.

- Ми по закону, Уставу и међународним конвенцијама, па чак и оним споразумима у које смо ушли гдје су дефинисана преношења надлежности на заједнички ниво, имамо право да одустанемо од тог процеса - каже Жунић.

Истичући да Српска никада не треба да одустане од идеје да врати одузете надлежности, Жунић је рекао да је то могуће урадити за оне које су пренесене договором Српске и ФБиХ, који је једини био легалан и имао везе са Дејтонским споразумом и његовим Анексом четири који је Устав БиХ.

Он је као примјер навео надлежност у политици индиректног опорезивања, која је договором Владе Републике Српске и Владе ФБиХ, кроз Парламентарну скупштини БиХ, прешла на заједнички ниво, односно на Управу за индиректно опорезивање БиХ.

Жунић је нагласио да Народна скупштина треба да тачно дефинише како изабрани представници из Републике Српске морају да се понашају према ставовима које ће дефинисати републички парламент.

Он је рекао да је чињеница да постоје представници који нису изабрани вољом народа, а сада су у техничком мандату, те да у прошлом мандату нису поштовали ставове Народне скупштине, а самим тим ни народа Српске.

- Постоје политичари у Републици Српској из ПДП-а и СДС-а који су инструисани да на мала врата одузму још надлежности Републике Српске - тврди Жунић.

Он је навео да је неприхватљиво то да Мирко Шаровић у Савјету министара у техничком мандату телефонским путем прихвати извјештај Агенције за акредитацију високошколских установа у којој нема чланова Управног одбора из реда српског народа јер та агенција на све начине покушава да дискредитује два јавна универзитета у Републици Српској.

Говорећи о Декларацији СДА која се позива на унитаризацију БиХ, Жунић је оцијенио да "карте са којима они играју неко квалитетно мијеша".

- Мислим да су оне карте које они добијају усмјерене и од одређених центара ЕУ и да је врло значајно да ми препознамо ситуацију да се карте не дијеле на поштен начин - каже Жунић.

Осврћући се на могуће сценарије у вези са формирањем власти на нивоу БиХ, Жунић сматра да постоје само двије могућности - да се власт на нивоу БиХ састави од изборних побједника, без условљавања и уз одређене компромисе, при чему суштинске ствари преко којих нико не може да пређе не треба да буду фокус.

- Друга верзија је да власт на нивоу БиХ не буде формирана до локалних избора. То би онда значило даље продубљивање кризе, још веће политичке тензије и отежани економски наредак БиХ - сматра Жунић.

Када је ријеч о избору потпредсједника Народне скупштине Републике Српске из реда Бошњака, Жунић истиче да је Денис Шулић кандидат СНСД-а за то мјесто, те да очекује да његово именовање буде на наредној редовној сједници Парламента Српске.

- Никада на нивоу Клуба посланика СНСД, ни врха странке нисмо дошли на идеју да би се Сенад Братић могао вратити на ту позицију - категоричан је Жунић.