latinica  ћирилица
09/11/2019 |  08:06 ⇒ 21:45 | Аутор: СРНА

И.Сарајево: Вечерас пред публиком филм "Ратне приче са Кошара"

Документарно-играни филм "Ратне приче са Кошара" који реалистично описује битку на југословенско-албанској граници 1999. године, која је трајала 67 дана, премијерно ће бити приказан вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево, у присуству учесника те битке и екипе која је снимила филм.
Ратне приче са Кошара - Фото: РТС
Ратне приче са КошараФото: РТС

Организатор овог догађаја је Удружење ампутираца Источно Сарајево, а предсједник овог удружења Срђан Јеремић Срни је рекао да ће, осим екипе Радио телевизије Србије /РТС/ и аутора Слађане Зарић, пројекцији филма присуствовати и представници граничара са карауле Кошара, 63. падобранске и 125. моторизоване бригаде тадашње Војске Југославије.

- Изузетно нам је задовољство да у Источном Сарајеву угостимо хероје који су поднијели највећи терет НАТО агресије на Србију. Мислим да ће ово бити добра прилика да наши учесници протеклог одбрамбено-отаџбинског рата размијене искуства и приче са гостима из Србије јер, нажалост, нама таквих прича не мањка - истакао је Јеремић.

Он је додао да су велику помоћ приликом саме организације пружили Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, локалне борачке организације, као и Културни центар који је бесплатно уступио салу.

Предсједник Општинске борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац нагласио је да борци Сарајевско-романијске регије најбоље разумију шта су Кошаре за Србију и српски народ, пошто су на овим просторима Кошаре биле на сваком мјесту и свакој улици.

- Ако кренемо од Неџарића, преко Касиндолске улице, Грбавице, Враца, Јеврејског гробља, Војковића, Грлице, Крупца, Добриње, то су све наше Кошаре. Морам подсјетити да је само у Неџарићима погинуло 168 наших војника. Зато ме радује што долазе ти момци, наши прави јунаци јер долазе међу своје, међу браћу и пријатеље - рекао је Шеховац Срни.

Шеховац је истакао да би све борце ове регије радовало да сличан филм буде снимљен и о бројним "Кошарама" које су се догодиле на простору Сарајевско-романијске регије, које би требало сачувати од заборава.

- Филм `Ратне приче са Кошара` је национални пројекат из којег је стала цијела Србија, тако иза сличних пројеката о херојским биткама које су водили борци Војске Републике Српске, треба да стане и цијела Српска - сматра Шеховац.

Он је поручио да ће борци Војске Републике Српске домаћински угостити хероје са Кошара и показати им да Србију воле колико и Српску.

Пројекција документарно-играног филма заказана је за 20.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево, а улаз је слободан.