latinica  ћирилица
09/11/2019 |  08:25 ⇒ 10:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Хаг стеже обруч око Хашима Тачија

У јеку формирања нове владе самопроглашеног Косова све више се шири листа команданата терористичке ОВК које је на саслушање позвало Специјално тужилаштво у Хагу, и полако се стеже обруч око предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија, бившег команданта озлоглашене Дреничке групе ОВК, пише Политика.

Лист подсјећа да се већ дуга листа бивших припадника или особа повезаних са ОВК које је позвао Специјални суд прије два дана проширила за још два имена, тако да су сада на њој бивши предсједник парламента у Приштини Кадри Весељи и шеф приштинске обавјештајне службе Шпенд Мађуни.

Политика наводи да се Весељи, као и остали из најужег круга команде ОВК, доводи у везу са најстрашнијим злочинима из извјештаја Дика Мартија, почињеним у логорима на сјеверу Албаније, као и са Дреничком групом, коју је водио Тачи.

С друге стране, Мађуни је, према наводима приштинских медија, осумњичен "само" за цурење информација, пише београдски дневник, додајући да он није био члан ОВК, али да је поднио оставку послије хашког позива.

Позивом Кадрију Весељију сужен је круг око Хашима Тачија, бившег команданта Дреничке групе, званог Змија, оцјењује Политика.