latinica  ћирилица
09/11/2019 |  10:08 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Неусвајање ревидиране стратегије изазваће озбиљне посљедице

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је да је убијеђен да ће неусвајање ревидиране стратегије за процесуирање предмета ратних злочина у БиХ изазвати озбиљне посљедице и допринијети да стање у тој области буде још горе.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је оцијенио да ће то сасвим сигурно успорити, па и онемогућити сви ратни злочини буду испитани, истражени, процесуирани и осуђени.

- Вријеме не иде у корист њиховог процесуирања, свједоци и осумњичени умиру. Потпуни је апсурд залагати се декларативно за унапређење процесуирања ратних злочина, а не усвајати стратегију која тако нешто предвиђа - рекао је Тегелтија за Политику.

Он је истакао да БиХ, због одлагања усвајања стратегије, нема стратешки документ за процесуирање ратних злочина, јер је старој стратегији давно истекао рок.

Ревидирана стратегија за процесуирање предмета ратних злочина више од годину дана чека усвајање.

Београдски дневник подсјећа да овај документ у фиоци држи предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату Денис Звиздић од јула прошле године када је његова партијска колегиница и министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац "минирала" први покушај усвајања, те занемарује упозорење представника надлежних институција БиХ и Републике Српске да то одлагање "обесхрабрује и вријеђа жртве злочина".

Стратегија, која, између осталог, третира и дисциплинску одговорност за тужиоце који предмете не процесуирају у року добила је подршку Владе Републике Српске.