latinica  ћирилица
09/11/2019 |  11:24 | Аутор: СРНА

Линта: Лицемјерне реакције хрватских званичника

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта поручио је да усташки режим Фрање Туђмана сноси главну одговорност за рат у Вуковару и Хрватској, те да су лицемјерне реакције хрватских званичника због подизања спомен-плоче генералу Младену Братићу у Новом Саду, који је погинуо бранећи вуковарске Србе.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је оцијенио да је и протесна нота хрватског Министарства спољних и европских послова због подизања спомен-плоче генералу Братићу апсолутно лицемјерје, те подсјетио да је он, командујући Новосадским корпусом, погинуо 4. новембра 1991. у борбама за ослобођење Вуковара од хрватских паравојних формација које су спроводиле терор над Србима.

- Током прољећа, љета и јесени 1991. године у Вуковару је убијено више од 120 Срба - напоменуо је Линта.

Он сматра да Министарство спољних послова Србије треба да тражи од Хрватске да у Вуковару буде подигнут спомен-плоча невино страдалим Србима.

Према његовим ријечима, крајње је вријеме да српско Тужилаштво за ратне злочине подигне оптужнице против свих оних који су наредили, организовали и починили бруталне ратне злочине над српским цивилима у Вуковару.

Линта је истакао да у Хрватској нико није оптужен, а камоли кажњен за бројне злочине над Србима у Вуковару, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Не смије се никад заборавити неспорна чињеница да главну орговорност за рат у Вуковару и Хрватској има усташки режим Фрање Туђмана који је јасно рекао да рата не би било да га Хрватска није жељела. Циљ је био стварање Велике Хрватске без или са што мање Срба - закључио је Линта.