latinica  ћирилица
09/11/2019 |  17:15 ⇒ 17:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија одбацила протестну ноту Хрватске

Министарство спољних послова Србије одбацило је протестну ноту хрватског Министарства иностраних и европских послова.
Београд, МИП Србије (фото: mfa.gov.rs) -
Београд, МИП Србије (фото: mfa.gov.rs)

Портестна нота је у вези са постављањем спомен-плоче посвећене генерал-мајору некадашње ЈНА Младену Братићу у новосадској касарни "Југовићево".

У ноти, упућеној данас амбасади Хрватске у Србији, МИП Србије истиче да не види ништа спорно у постављању ове спомен плоче, имајући у виду да је генерал Братић погинуо на извршењу борбених задатака 1991. године тадашње легалне војне формације и да није осуђен за ратне злочине.

С друге стране, истиче се у ноти МИП Србије, регистроване су учестале активности Хрватске усмјерене ка рехабилитацији фашизма и нацистичког сателита у Другом свјетском рату, Независне Државе Хрватске.

Како се наводи у саопштењу, један од примјера је подизање, уз присуство појединих чланова Владе Хрватске и Сабора, споменика Миру Барешићу, који је пред шведским судовима био осуђен као хрватски усташки терориста.

Такође, спомен плоча са уклесаним усташким поздравом "За дом спремни" дужи период је стајала код мјеста некадашњег злогласног усташког логора у Јасеновцу, а такве плоче постављају се и на другим мјестима у Хрватској, чиме се и даље даје легитимитет усташком поздраву.

Легитимитет рехабилитацији фашизма Хрватска даје и кроз присуство високих државних представника на комеморацијама у Блајбургу, гдеј су убијени заробљени припадници усташке НДХ и других Хитлерових савезника у Другом свјетском рату.

У Хрватској постоје улице које носе име и Миле Будака, једног од идеолога усташког покрета и најактивнијег у пропаганди усмјереној против Срба и Јевреја у НДХ.

Поред наведеног, Хрватска велича ратне злочинце према Србима из ратова 90-тих, додаје се у саопштењу.

Један од примјера је дозвољавање да осуђени ратни злочинац Мирко Норац присуствује прослави 25. годишњице војне акције "Медачки џеп" којом је он командовао, а за чије злочине је и осуђен.

Даље, Хрватска је укинула првостепену осуђујућу пресуду против Бранимира Главаша за кривично дјело ратног злочина над српским цивилима у Осијеку.

МИП Србије у ноти упућеној амбасади Хрватске истиче и да инсистирање Хрватске на "оружаној агресији" Србије може да се протумачи једино као класична замјена теза, с обзиром на то да је Хрватска протјерала 250.000 Срба из Хрватске, што има све елементе кривичног дјела етничког чишћења.

О природи рата на територији данашње Хрватске јасно говоре подаци о убијеним, несталим и протјераним Србима који су живјели на територији Хрватске, као и мјере које је Хрватска предузимала, а неке од њих и даље предузима како би се онемогућио повратак протјераних Срба.

МИП истиче и да упркос напорима званичника Србије да се односи са Хрватском уздигну на виши ниво, са хрватске стране се стално умањују досадашње постигнуте позитивне активносте на унапређењу билатералних односа.

- Сматрамо да овакве активности Хрватске не доприносе ни процесу помирења у региону, ни изградњи атмосфере добросусједства, као и да наносе огромну штету напорима да се пронађе начин за превазилажење тешких посљедица ратних сукоба из 90-тих година. У том правцу, више пута је демонстрирана наша спремност за дијалог и уздржавање од оштре реторике и гестова који штете укупним односима сарадњи двије државе, као и стабилности и миру у региону - наводи се у ноти МИП-а Србије амбасади Хрватске у Србији.