latinica  ћирилица
09/11/2019 |  17:31 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Нови покушај Савјета министара да федералну полицију пошаље на границу са Србијом

На сједници Савјета министара БиХ, која је заказана за уторак, на дневном реду је поново питање миграција и Споразум који предлаже Министарство безбједности БиХ, а којим би се представници других полицијских агенција упутили на источну границу као помоћ Граничној полицији.

Идеји о федералној полицији на територији Републике Српске оштро се противи Министарство унутрашњих послова.

Под тачком 26 приједлога Дневног реда за предстојећу сједницу Савјета министара нашао се Приједлог споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе. Документ који долази из Министарства безбједности, којим руководи Драган Мектић, предвиђа ангажман полицијских агенција из Федерације на територији Српске које би вршиле надлежности Граничне полиције.

У циљу пружања помоћи Граничној полицији БиХ, МУП Републике Српске, Ф МУП, МУП-ови кантона и полиција Брчко дистрикта БиХ ангажоваће одређени број расположивих полицијских службеника, који ће заједно са полицијским службеницима граничне полиције БиХ обављати послове надзора границе, ради спријечавања незаконитог преласка граничне линије на угроженим подручјма - пише у документу.

Овакав приједлог и раније је био разматран, али у односу на првобитни измијењен је. Чак и такав неприхватљив је за Министарство унутрашњих послова Српске.

Иако је документ измијењен у односу на првобитни приједлог и даље је неприхватљив за Републику Српску, јер подразумијева долазак представника других полицијских агенција на територију Републике Српске, макар и на мали дио уз саму границу - наводи се у одговору МУП-а Републике Српске.

Детаљније образложење о приједлогу од министра безбједности Драгана Мектића нисмо добили, јер на позиве из наше редакције није одговарао. Да МУП Српске нема разлога за бригу, увјерава ПДП-ов министар спољних послова Игор Црнадак.

- За ове четири и по године на Савјету министара нисмо дозволили ниједну одлуку штетну по Републику Српску. Тако ће бити и на сједници у уотрак. Тако да, грађани Републике Српске могу да буду мирни што се тиче свих ствари које третирају интересе Републике Српске - каже Црнадак.

Приједлог Министарства безбједности предвиђа и престанак важења Споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе, који су склопиле Гранична полиција и МУП Српске. Ни директор Граничне полиције БиХ на позиве из наше редакције није одговарао, али подсјетимо раније је био против оваквог рјешења, иако није крио да је био под Мектићевим притисцима.

- Рекао сам да је тај споразум противзаконит да је гранична полиција надлежна за потписивање споразума чланом 18. а да је чланом 19. могла би се довести у такву ситуацију кад би надлежни орган прогласио вандредно стање, онда опет на захтјев директора Министарство може укључити неке друге субјекте - рекао је раније Зоран Галић, директор Граничне полиције БиХ.

Уз овај, за МУП Српске спорни Споразум, Савјет министара требало би да разматра и Информацију са свеобухватним Планом мјера и активности за рјешавање повећаног прилива миграната, али и Информацију о стању у области миграција за период од априла до августа 2019. године. Према подацима Републичког МУП-а на територији Српске до краја октобра регистрован је 4341 мигрант.