latinica  ћирилица
09/11/2019 |  18:01 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Отворена дионица источног крака Коридора 10; Додик: Велики успјех Србије (ФОТО)

Свечаним отварањем посљедње дионице источног крака Коридора 10 у Србији, заокружена је изградња читавог источног крака од Димитровграда до Ниша, дужине 87 километара, а чиме је Коридор 10 званично и завршен.

Свечаном отварању присуствовали су и и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Бугарске, Бојко Борисов.

Србија је иза себе оставила прашњаву прошлост, како је то сликовито рекао предсједник државе, Александар Вучић. Завршетком Источног крака, завршила је свој дио паневропског коридора, који је започела давне 1970.године. И сада има транзитну повезницу од граница са Хрватском и Мађарском до Бугарске, односно, Макеодније.

- Сваки сан који смо сањали, свака нада којом смо се надали, срећа је мала ријеч. Када смо кренули да мијењамо Србију, имали смо визију да нови километри буду стандард - рекао је Вучић.

Ово је велики дан за све који се радују успјеху Србије, рекао је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Србија је овим избјегла да постане оно што јој се спремало, а то је слијепи крак због лоших путева.

Фото: Танјуг

- Почаствован сам јер свједочим важном доприносу Србије. Ово се чека деценијама и један је од најважнијих путних праваца - рекао је Додик. Он је изразио задовољство што је фирма "Интеграл инжењеринг" из Републике Српске изводила радове на тунелу Банцарево, који је био најзахтјевнији на дионици од Ниша према бугарској граници, те тако показала регионалну репутацију као један од озбиљних извођача.

Додик је истакао да је за Републику Српску важно да се у Србији граде ауто-путеви, те подсјетио да је недавно почела изградња пута од Кузмина до Раче који на најквалитетнији могући начин повезује Републику Српску и Србију.

Према његовим ријечима, данас је и од Бугарске до Хрватске, Мађарске, Републике Српске далеко лакше стићи, него што је било раније.

- Изградња великих путева је нешто што је гаранција успјеха у развоју сваке државе. Ауто-путеви служе да људи долазе, а малим путевима људи некако оду и нестану - рекао је Додик.

Први сусједи који сада имају задатак да споје Димитровград и Софију, кажу да је за њих ово попут пада Берлинског зида.

- Бугарска сада нема препрека до Истанбула, повезујемо западну и источну Европу - истакао је Борисов.

      View this post on Instagram

"Poštovani narode, dragi prijatelji hvala vam što pokazujete koliko volite Srbiju, ovu prelepu zemlju. I sve je danas ovde, svaki san koji smo sanjali, nada koju smo prikrivali, vera koju smo imali, svaki napor koji smo uložili i da vam kažem da sam srećan ne bi bilo dovoljno. Sreća je mala reč da opiše ono što osećam na završetku ovog 813 kilometra samo Koridora 10 u Srbiji. I kada smo krenuli pre nekoliko godina da menjamo zemlju, da menjamo sebe, hteli smo baš ovo, hteli smo čuda koja ćemo sami da stvorimo. Hteli smo san koji ćemo konačno da ostvarimo. Da se naše vreme meri kilometrima puteva i auto-puteva, da ti kilometri budu vrednost, da budu način na koji se izražavamo, da budu nova osnova, standard, polazište i ishod. Hvala divnim ljudima, vrednim radnicima koji su radili najteži posao. Danas sa ponosom konstatujemo da je Srbija završila izgradnju Koridora 10. Živela Srbija!" - predsednik Vučić na svečanom otvaranju istočnog kraka Koridora 10.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Nov 9, 2019 at 4:26am PST

Сам источни крак коридора биће значајан за транзит од централне Европе и Турске ка Блиском истоку, али ће такође довести инвестиције, послове и безбједније повезати грађане који живе у тим крајевима Србије.

Градња источног коридора трајала је од 2010. године, попут грделичке клисуре дјеломично на врло незахвалном терену, што је резултирало градњом 87 мостова И 5 тунела укупне дужине 2 и по километра. Градња је коштала укупно 476 милиона евра.

2020. године , предвиђено је да ће 60 милиона аутомобила бити у транзиту кроз Србију. Коридором десет, од границе са хрватском односно мађарском до бугарске и Макодније стизаће се за 5 односно 6 сати. Србија и даље гради. Изградњом дијела коридора 11 почетком ове године, налази се на отприлике 2/3 зацртане мреже аутопутева.

Повезане вијести:

Додик почаствован великим успјехом Србије

Свечано отворен источни крак Коридора 10

Снимак из ваздуха: Овако изгледа Коридор 10