latinica  ћирилица
09/11/2019 |  18:37 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Бијељина: Када ће Дневни центар почети с радом?

Завршетком изградње зграде Центра за социјални рад, Бијељина би добила и Дневни центар за дјецу са потешкоћама у развоју.

Проблем би, ипак могао представљати недостатак новца за рад овог Дневног центра и плате нових радника, јер нацртом буђета за сљедећу годину, ова ставка није планирана.

Да ли ће то бити препрека да овај Центар, након неколико година ишчекивања, коначно и почне с радом.

За Милу Перића, оца дјечака са слушним проблемима, отварање Дневног центра за дјецу са потешкоћама у развоју много би значило.

- Да се дјеца могу образовати, да једног дана постану самосталне особе да могу сами функционисати, да не буду зависни од родитеља јер увијек ми родитељи морамо бити у њиховој пратњи а овдје би били стручњаци који би радили с њима и то би пуно значило - каже је Перић.

Опремање Дневног центра завршено је прошле године, а свој допринос у томе дало је Удружење Нада које је захваљујући сарадњи са УНДП, кроз пројекат, обезбиједило 30.000 марака.

- Када се овај центар отвори дјеца ће бити под стручним надзором, ту ће радити радионице, едукативне, педагошке, психолошке, радно креативне, биће под надзором - истиче Ранко Ранкић, предсједник Удружења Нада за помоћ дјеци са потешкоћама у развоју.

Буџет Центра за социјални рад, према њиховом прорачуну, требало би да износи 6.100.000 КМ од чега би се 1,1 милион утрошио на плате запослених и материјалне трошкове. У то је укалкулисано и седам ново запослених, који би радили у Дневном центру за дјецу са потешкоћама у развоју. Планирани буџет за ову установу у идућој години је 5.250.000 марака, због чега је изражено незадовољство на одржаној јавној расправи.

- Не може се у плану биџета ставити 50.000 КМ ако се зна да седам стручних радника мора да ради тај посао јер је то прописано Правиклником Владе и министарства, тим има своју спрему, плату, коефицијент пута број мјесеци и зна се да је то цифра негдје око 180 до 200.000 марака, а ако сте ви планирали 50.000 ви сте у с старту планирали 140.000 КМ мање , нисте планиртали довољно да Центар може да почне да ради - тврди Милорад Софренић, директор Центра за социјални рад Бијељина.

- Буџетом је планирано да уколико проради тај Дневни Центар у овој години постоје средства и за личне дохотке тих радника који би радили ту и за материјалне трошкове тог дневног центра, тако да свако помињање неслагања са овим буџетом није у праву јер ниједна ставка није повећана толико као ове двије ставке у буџету социјалне заштите у плану за 2020. годину - истакао је Славко Башић, начелник Одјељења за финансије Града Бијељина.

Иако су средстсва у Нацрту буџета за 2020. годину за Центар за социјални рад повећана за око 600.000 марака, то је недовољно у односу на број корисника који остварују своја права. Међу њима је 1.779 корисника туђе његе и помоћи.