latinica  ћирилица
10/11/2019 |  12:55 ⇒ 21:52 | Аутор: РТС

Вучић: До краја године у Сјеверну Македонију и Албанију без пасоша

Предсједник Србије Александар Вучић је на конференцији за новинаре на Охриду рекао да ће договор који је постигао са Зораном Заевом и Едијем Рамом омогућити да грађани Србије у Сјеверну Македонију и Албанију путују само са личним картама.
Састанак Вучића, Заева и Раме у Охриду - Фото: ТАНЈУГ
Састанак Вучића, Заева и Раме у ОхридуФото: ТАНЈУГ

У Охриду се заједничким обраћањем новинарима завршава састанак лидера Западног Балкана.

У Сјеверној Македонији данас су разговарали предсједник Србије Александар Вучић, премијери Албаније и Сјеверне Македоније Еди Рама и Зоран Заев, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић.

На синоћњем састанку Вучића, Заева и Раме постигнут је договор о заједничким радним дозволама и преласку граница без пасоша.

Вучић је на данашњој конференцији за медије рекао да ће увођење дежурстава за фитосанитарне инспекције омогућити брже кретање камиона.

- Представници Светске банке рекли су да ће се уштедети око 120 милиона евра само ако се дежурства уведу на појединим прелазима - рекао је Вучић.

Објашњава да ће пољопривредници од тога имати велику корист.

- Произвођачима парадајза из Албаније биће много лакше да извезу своју робу која је лако кварљива, да зараде и планирају нову производњу -  рекао је Вучић.

Овај договор омогућиће и да, у случајевима када исти инвеститори послују у Србији и Сјеверној Македонији, могу да размјењују раднике и инжењере.

- Тиме ћемо драстично увећати привлачност све три земље за директне стране инвестиције. Моћи ћете да видите значајан раст јер ћемо заједно да креирамо бољи амбијент - рекао је предсједник Србије.

Најавио је и да ће грађани Србије, Албаније и Сјеверне Македоније моћи да путују без пасоша, само са личном картом, па ће бити организоване и заједничке туристичке понуде.

Вучић је раније за РТС рекао да је договор који је постигао са Зораном Заевом и Едијем Рамом добар за грађане. Очекује да ће он, ипак, бити нападнут због важности одлука.

Повезане вијести:

Шта су Вучић, Рама и Заев договорили на састанку у Охриду?