latinica  ћирилица
10/11/2019 |  13:10 | Аутор: СРНА

Беванда: Мултилатерална конвенција за отклањање пропуста са порезима

Министар финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату Вјекослав Беванда изјавио је да се Мултилатералном конвенцијом, коју је потписао, намјеравају отклонити пропусти у међународним пореским правилима, злоупотребе постојеће мреже споразума о избјегавању двоструког опорезивања због којих су настајали знатни губици у глобалним приходима од пореза на добит.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

Беванда је потписао мултилатералну конвенцију за имплементацију мјера у оквиру споразума о избјегавања двоструког опорезивања за спречавање ерозије пореске основице и преношења профита, саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

Он је указао на значај овакве конвенције будући да имају конкретне мјере које ће се проводити и у БиХ, јер у цијелом свијету долази до покушаја злоупотреба и пореских утаја.

Беванда је истакао да се овим неће само спречавати злоупотребе, него правити и бољи амбијент привредницима, јер се избјегава двоструко опорезивање, те даје подстицај инвестицијама.

- Детаљно пратимо ову област, у координацији смо с ентитетима и кантонима, али и са свим међународним институцијама које се баве пореском политиком и креирањем прописа из те области. Очекујемо ускоро потписивање и других конвенција у овој области - рекао је Беванда.

Питање пореске утаје, како је навео Беванда, успјешно се рјешава, јер је велики број земаља прихватио стандарде транспарентности и размјене информација, а резултат тога је чињеница да се финансијске информације, попут оних о банковним рачунима, размјењују на међународном нивоу.