latinica  ћирилица
10/11/2019 |  13:35 ⇒ 11/11/2019 | 07:04 | Аутор: РТРС

Сенат Српске: Спријечити неуставну трансформацију БиХ (ФОТО)

Сенат Републике Српске закључио је данас да институције Српске на све начине, користећи сва расположива политичка и правна средства, треба да спријече било какву даљу неуставну трансформацију БиХ, изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Потребно је да се изради одређена анализа да се види на који начин се могу ствари у оквиру БиХ вратити оном што су уставна структура каква је успоставила данашњу БиХ, а не каква долази из евентуалних имагинација или разних тумачења рекла је Цвијановићева у Бањалуци након сједницe Сената којим је предсједавала.

Она је истакла да Сенат предлаже да институције Српске, превасходно Народна скупштина, Влада, Уставни суд, АНУРС и све организације од јавног интереса да се активно укључе у процес анализе уставне структуре БиХ и ефеката неуставне трансформације пренесених надлежности.

Фото: РТРС

Цвијановићева је нагласила да Сенат позива политичке факторе из Републике Српске да искажу јединство сваки пут кад се расправља или када је на дневном реду питање које је стратешки важно за Српску, јер се бави питањем њеног положаја, надлежности или статуса.

Фото: РТРС

Члан Сената Репулике Српске Богдана Кољевић изјавила је да је Сенат јединствен да је неопходна расправа о томе шта је повратак изворном Дејтонском споразуму, те да позива на шире политичко, али и друштвено јединство у вези са тим питањем.

Кољевићева је навела да је тренутак у којем се Српска налази посебан и помало историјски, те да Сенат позива на једну врсту општенародног јединства.

- Позивамо на разумевање специфичности данашње ситуације, те разлике између виталних националних и државних питања од оног што су питања мањих политичких разлика - рекла је Кољевићева. Она је напоменула да у том свјетлу данашња сједница Сената представља увод у шири дијалог.

Фото: РТРС

 

Члан Сената Републике Српске Милимир Мучибабић изјавио је да ће Сенат покушати да кроз отворен дијалог каже шта је то што ће допринијети враћању надлежности Српске у институције гдје им је и мјесто.

Мучибабић је рекао да Република Српска, као Дејтонска потписница, своју мисију опстанка дејтонске БиХ извршава у потпуности.

Он је оцијенио да институције Српске, показујући демократске капацитете, обављају своју функцију на задовољство свих.

Фото: РТРС

Члан Сената Републике Српске Владимир Лукић рекао је да су БиХ и Српска Дејтонским мировним споразумом добиле мир, али и могућност да организују своју власт како би наставили живјети у миру, без обзира на унутрашње и спољашње притиске.

- Сигурно је да ћемо остати код Дејтонског споразума, борити се да га у цјелости задржимо и да наш народ живи живот достојан свих других равноправних земаља - рекао је Лукић и изразио задовољство, јер је био у прилици да данас разговара о Дејтону, те напоменуо да су сви приједлози који се данас нуде у БиХ били и раније предлагани.

Сједници Сената присуствовали су и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић.

Сенат Републике Српске је савјетодавно тијело највиших институција Српске, а према Уставу Српске има до 55 чланова које именује предсједник Републике. За чланове Сената именују се истакнуте личности из јавног, научног и културног живота.