latinica  ћирилица
10/11/2019 |  13:55 | Аутор: СРНА

Београд да упозори БиХ да је насељавање српске земље неприхватљиво

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије Миодраг Линта позвао је Министарство спољних послова Србије да јасно поручи Сарајеву да је недопустиво да се мигранити насељавају у српским насељима у Федерацији БиХ.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

- Апсолутно је неприхватљиво да се мигрантски кампови формирају у српским насељима као што су Медено Поље, Липа или било ком другом на подручју ФБиХ одакле су Срби протјерани - навео је Линта.

Линта је истовремено затражио да Савјет министара у техничком мандату поништи одлуку градског вијећа Бихаћа о изградњи прихватног центра за мигранте у српском селу Липа.

Он сматра да је намјера власти Бихаћа и Унско-санског кантона да пошаље јасну поруку малобројним српским повратницима у ФБиХ да нису добродошли и да се поново иселе са својих огњишта, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта је указао да је оправдана сумња да постоји план појединих центара моћи у Сарајеву да се мигранти трајно населе у српским насељима у ФБиХ и узурпирају српску земљу и другу имовину.

- Потпуно је јасно да би насилно насељавање мигранта у српска насеља значило још једно у низу кршења Дејтонског споразума и додатно ширење неповјерења између српског и бошњачког народа - поручио је Линта.