latinica  ћирилица
10/11/2019 |  17:00 ⇒ 20:19 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Позив свим странкама на јединство за Српску

СНСД позива све странке из Републике Српске да сутра у Народној скупштини заузму јединствен став и покажу да постоји апсолутна усклађеност политичких странака и грађана Српске, који су јединствени када је ријеч о њеном уставном положају и неуставној трансформацији Дејтонског споразума, који је умногоме наштетио уставни положај Републике Српске, изјавио је Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Надам се да бесмислени и неосновани коментари о материјалу за сутрашњу посебну сједницу /Народне скупштине/, који су данас долазили из опозиционих странака из Републике Српске, нису алиби за то што не смију да стану на страну са народом и грађанима Републике Српске и са представницима већинске воље грађана Српске - истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да је Народна скупштина Републике Српске право мјесто да се расправља о темама које ће сутра бити на дневном реду посебне сједнице.

- Република Српска има право да расправља о свом уставном положају у дејтонској БиХ, о неуставној централизацији и унитаризацији БиХ на штету Српске. Такође, Српска има право да искаже став о тим питањима и да каже да на то не пристаје, те да јасно изнесе став да жели да се БиХ врати изворном Дејтонском споразуму на који је Република Српска једино пристала потписујући анексе тог споразума - рекао је Ковачевић.

На питање да прокоментарише приједлог опозиционих странака - СДС-а и ПДП-а о, како кажу, деблокади Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Ковачевић је рекао да је став СНСД-а у том погледу јасан - нико ко нема ентитетску већину, а СДС и ПДП то немају, јер им је потребан глас СДА, не треба да на било који начин учествују у некаквим већинама у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, као што Мирко Шаровић говори о 22 руке које ће они да скупе.

- Неко ко нема пет руку из Републике Српске не треба да говори о прикупљању било каквих руку јер на тај начин ради на штету Републике Српске. Сљедећи корак може бити само захтјев за укидањем ентитетског гласања, а уколико у томе не успију, онда ће вјероватно имати нови захтјев да се посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине бирају на конгресу СДА, јер је то вјероватно једино мјесто гдје би они могли да остваре побједу - оцијенио је Ковачевић.

С тога, нагласио је Ковачевић, СНСД још једном позива све странке из Републике Српске да докажу да раде у интересу Републике и њених грађана, да им је стало до уставног положаја Српске, те да као и грађани Републике Српске не пристају на неуставну трансформацију дејтонске структуре на штету Републике Српске.

- Сутра имају прилику да то и докажу - поручио је Ковачевић.