latinica  ћирилица
10/11/2019 |  18:53 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Опрез због опасности од афричке куге свиња - надлежни упозоравају, фармери у страху

Република Српска једина је у Босни и Херцегивини донијела План управљања кризном ситуацијом, када је ријеч о афричкој куги свиња, иако исту обавезу имају и Федерација БиХ и дистрикт Брчко. Мада у нашој земљи нема регистрованих случајева ове болести, ресорно министарство и Влада, у овој години, издали су низ мјера и програма за спречавање појаве вируса, афричке куге свиња.

Појава вируса афричке куге свиња на нашим подручјима, била би погубна за фармере.

- То је нешто најгоре што би се могло десити пошто сама еутаназија, како на имању тако и шире, погодила би веома пуно и тако осиромашено село - сматра Дарко Матијаш сточар.

Основни симптоми ове болести код свиња су губитак апетита, висока температура и промјене на кожи у виду крварења. Не постоји лијек, нити вакцина против ове болести, од које оболијевају свиње свих категорија. У случају болести, ради се еутаназија. Главни извор заразе су дивље свиње а преносиоци болести су и птице инсекти и крпељи.

- Могу их пренијети људи, преко одјеће, преко предмета које су користили на фармама и у свињцима. Такође може се пренијети преко транспортних средстава. Оно што треба знати да се болест не преноси на људе нити је опасна за друге животиње. Искључиво оболијевају дивље и домаће свиње - рекао је Александар Медић доктор ветеринарске медицине.

Ресорно министарство издало је ове године низ мјера и програма за спречавање појаве вируса, афричке куге свиња које обухватају, рано откривање, дијагностику и искорјењивање те заразне болести. Ове мјере спроводе се широм Српске. Локални кризни центар формиран је и у Приједору.

- Слободно могу да кажем да смо обишли све фарме свиња. Пратимо спровођење обавезних ветеринарских мјера на фармама, а то подразумјева да ли су свиње идентификоване и вакцинисане против класичне куге свиња - истакао је Драган Вукојевић градски ветеринарски инспектор Одсјека за инспекцијеске послове града Приједора.

Медић је навео да постоје материјали у виду флајера који се дијеле и на терену, а могу се преузети и у надлежним ветерионарским станицама или било којој ветеринарској станици која им је најближа.) 0.10-0.22

Након што се афричка куга свиња појавила у Србији, Влада Српске формирала је Републички кризни центар за борбу против ове болести, а протекле седмице донијела је и план управљања кризном ситуацијом, у вези с овом болести.

- План управљања кризном ситуацијом представља детаљно разрађен план у складу са законском и подзаконском регулативом у Републици Српској, а која је усклађена са европском регистративом, детаљан план борбе у случају да се болест појави да имамо брзу и ефикасну реакцију у циљу спречавања, ширења ове болести даље - навео је Драган Кнежевић помоћник министра за ветеринарство.

На подручју Републике Српске регистровано је више од 12 хиљада активних газдинстава, док је број оних који се баве узгојем свиња већи од 30 хиљада.