latinica  ћирилица
10/11/2019 |  19:00 ⇒ 11/11/2019 | 07:45 | Аутор: РТРС

Да ли ће бити јединственог става власти и опозиције?

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити разматрана Информација о неуставној трансформацији БиХ биће одржана сутра.

Пред посланицима ће се наћи информација коју је сачинила владајућа већина. Одмах по најави сједнице могло се видјети нејединство владајућих и опозиције о овом питању, а дан уочи даје се наслутити да у републичком парламенту сутра слиједи бурна расправа.

Посебна сједница Народне скупштине о само једној тачки дневног реда – документу на 50 страна, подијељеном у три цјелине. Највећим дијелом бави се високим представником и одлукама које је ОХР током година наметао.

- Ни Савјет за спровођење мира - ад хок група земаља без легалних овлашћења, ни Савјет безбједности УН, Високом представнику нису дали легално овлашћење изван његовог мандата одређеним Дејтонским споразумом. Високи представник је институција коју су управо стране потписнице Анекса 10 Дејтонског споразума, међу којима и Република Српска, овластиле да дјелује као координатор међународних активности у погледу цивилних аспеката Дејтонског споразума и помаже странама у њиховим напорима - наводи се у Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ.

С обзиром на то да је документ у највећој мјери посвећен високом представнику даје се закључити и да ће се највећи број закључака који ће бити предложени народним посланицима на усвајање, односити управо на рад ОХР-а. Да је тако не крије ни шеф Клуба посланика СНСД-а који ће се сутра први обратити парламенту. О детаљима ипак не жели.

- Ми ћемо закључке конципирати у односу на расправу која се буде водила а сигурно је да ће један од закључака бити тражење од високог представника господина Инцка да поднесе извјештај Народној скупштини Републике Српске - рекао је Игор Жунић шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске

Приједлог оваквог закључка најавио је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик чије је обраћање парламенту такође најављено.

- Све ове године високи представник никада није доставио извјештај о свом раду Српској. Република Српска га је увела овдје својим потписом, а тај исти високи представник је кршио Устав Републике Српске, а био је уведен овдје у име мандата и требао је да проведе слово Дејтонског споразума - рекао је Додик.

Дио документа који ће разматрати народни посланици је и критика на рачун СДС-а и ПДП-а због сарадње са Странком демократске акције чија се декларација којом се предвиђа укидање ентитета такође помиње у једном дијелу споразума. Из тих странака негодовали су због сазивања сједнице, али и чињенице да у њеној припреми нису учествовали. И Мирко Шаровић најавио је своје обраћање.

- Материјал који је понуђен као темељ за расправу је срамотан и недостојан на основу овог материјала не може се градити заједништво или нека платформа и стратегија одговора Републике Српске на изазове који слиједе - навео је Шаровић.

Предјседник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да је посебна сједница сазвана са намјером да се дају одређене политичке квалификације појединим политичким опцијама из Републике Српске.

И станке владајуће коалиције, али и опозиције о приједлозима закључака отворено не желе. И једни и други кажу – креираће их у односу на расправу на сједници која почиње у 11 часова.