latinica  ћирилица
10/11/2019 |  19:54 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Мастиловић: Стекли се услови да СПКД "Просвјета" поново радимо

Предсједник Главног одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Источног Сарајева Драга Мастиловић рекао је да су се данас, послије двије године паузе због судског поступка, поново стекли услови да ово друштво поново почне да ради.

Мастиловић је истакао да су се коначном правоснажном пресудом стекли услови да СПКД "Просвјета" поново крене у стабилизацију и реорганизацију, јер је то друштво велике и славне прошлости које постоји од 1902. године и његова улога у историји српског народа на простору БиХ је огромна.

- Прије неколико година појавила се група појединаца који су својим дјеловањем направили проблем `Просвјети`, гдје су фалсификовали печат, меморандум, појављивали се у медијима као неко ко може да заступа ово друштво. Због тога је био блокиран рад друштва и то се морало рјешавати судским начином - рекао је Мастиловић новинарима на Палама.

Он је прије почетка сједнице Главног одбора "Просвјета" из Источног Сарајева рекао да је све што су радили појединци било незаконито и нелегално, што је на крају потврдила и пресуда Основног и Окружног суда у Источном Сарајеву.

Мастиловић каже да ће на данашњој сједници полако почети са реорганизацијом друштва, одређивањем циљева и праваца дјеловања у будућности, а на дневном реду ће се наћи и нови Статут који ће им омогућити да одговоре новим задацима који се постављају пред српски народ у БиХ, али и у дијаспори.

- Срећан сам што смо коначно послије двогодишње агоније дошли у могућности да кренемо у смјеру опоравка. Надам се да ће и у будућности `Просвјета` служити за понос цјелокупном српском народу, као што је и служило од 1902. године до данас - нагласио је Мастиловић.