latinica  ћирилица
11/11/2019 |  07:53 ⇒ 09:31 | Аутор: sputniknews.com

Рат у Сирији - минијатурни модел трећег свјетског рата

Сукоб у Сирији је минијатурни модел трећег свјетског рата који се води посредно, рекао је у интервјуу за РТ сиријски лидер Башар ел Асад.
Башар ел Асад (Фото: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy) -
Башар ел Асад (Фото: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy)

Асад није искључио да нафта може бити један од фактора почетка рата у Сирији.

- Не заборављајте да САД воде рат против читавог свијета. Овде се ради о тектонским покретима и "земљотресима". Стари светски поредак који је настао након Другог светског рата је застарио, посебно након распада Совјетског Савеза. Модел монополарног света више не функционише. Издваја се низ сила у успону као што су Русија и Кина, Индија и остале - рекао је он.

Међутим, како је нагласио предсједник, САД никога не признају за партнера у свјетском лидерству, чак ни Велику Британију, Француску и остале велике државе.

- САД не признају партнере и зато воде борбу. Рат у Сирији је минијатурни модел трећег свјетског рата који се воде посредно - додао је он.

Рат за опстанак

- Америчка политика у цјелини се заснива на методама покушаја и грешака. Они су ушли у Авганистан и ништа се није десило. Ушли су у Ирак – ништа се није десило. Почели су да улазе у друге државе, али на друге начине. Промијенили су своје приступе - рекао је сиријски предсједник.

Према ријечима Асада, САД су сигурне да воде рат на опстанак због губитка хегемоније.

- Проблем САД је у томе да, са њихове тачке гледишта, они воде рат за преживљавање, пошто губе своју хегемонију. Они су одлучили да се боре против Русије, Ирана, Сирије – са свима ко каже "не". Чак против својих савезника, западних држава, ако оне кажу "не". Они су спремни да се боре против њих. Њима су потребни "инструктори" - додао је Асад.

Пљачка нафтних поља

САД се баве пљачком нафтних поља у Сирији, што представља флагрантни примјер америчке политике, сматра Асад.

- Огорчени смо, цијели сиријски народ је огорчен. То је заиста пљачка. Међутим, то нема везе ни са међународним поретком, ни међународним правом. Та појава, да искрено кажем, није нова и тиче се не само ратног времена - изјавио је Асад.

Подсјетио да су "Американци увијек жељели да на неки начин друге пљачкају, отимајући им, не само нафту, новац и уопште финансијске ресурсе, већ и право – како политичко, тако и све остало“.

Он је изјавио и да је састанак са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом неумјесан.

- Тешко да онај ко окупира твоју територију, може бити пожељан саговорник - рекао је Асад.