latinica  ћирилица
11/11/2019 |  08:17 ⇒ 08:23 | Аутор: СРНА

Одржана међународна смотра фолклора "Месфо 2019"

Десета међународна смотра фолклора "Месфо" на којој се представило 300 учесника из Републике Српске, Федерације БиХ, Брчко дистрикта, Србије и Хрватске, одржана је у Обудовцу код Шамца.
Шамац - смотра фолклора - Фото: СРНА
Шамац - смотра фолклораФото: СРНА

Манифестација је одржана синоћ у Дому културе "Др Милан Јелић", у организацији Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Обудовца.

Кореографијама из свог краја публици су се представила културно-умјетничка друштва "Вук Караџић" из Лознице, "Срем" из Јакова, "Свети Сава" из Кањиже, "Бранислав Нушић" из Борова, "Просвјета" из Вировитице, "Просвјета" из Обудовца, "Равница" из насеља Бок у Оштрој Луци, "Црњелово" из истоименог бијељинског насеља, "Милош Купрес" из Кожуха код Добоја, "Бијела" из Брчко дистрикта.

Манифестацију је свечано отворио начелник општине Шамац Ђорђе Миличевић, који је изразио задовољство организацијом и учешћем великог броја младих, посебно друштава из околних држава.

Миличевић је истакао да ће општина наставити да пружа подршку СПКД "Просвјета" из Обудовца.

Предсједник СПКД "Просвјете" Обудовац Милан Николић рекао је да ово друштво настоји да очува традицију, културу, обичаје и игре из ових крајева, те изразио задовољство што је овај догађај прерастао у традицију.

Он је додао да ове године на манифестацији први пут учествују друштва из насеља Бок у Оштрој Луци, Кањиже, Лознице, Црњелова и насеља Кожухе.

- За протеклих десет година на овој манифестацији је учестовало више од 45 друштава из бивше Југославије и Мађарске - навео је Николић.

Генерални спонзор манифестације је општина Шамац са привредницима и другим донаторима из Обудовца.

Свим учесницима додијељене су захвалнице и пригодни поклони.