latinica  ћирилица
11/11/2019 |  09:01 | Аутор: srpskainfo.com

Рајчевић: Високо образовање није ту ради нечијег комерцијалног интереса по сваку цијену

Свака приватна високошколска установа која буде испуњавала услове који су наведени у закону и подзаконским актима, имаће равноправан третман са сваком јавном високошколском установом, поручује министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

У разговору за Српскаинфо о томе шта доноси нови закон о високом образовању у Републици Српској, који је припремило ово министарство, он је између осталог истакао да Влада Републике Српске нити жели, нити ће правити дискриминацију између високошколских установа, али да жели да дође до квалитета у високом образовању, независно од тога да ли се ради о приватној или јавној установи.

- Циљ је и да подстакнемо конкуренцију између свих високошколских установа, а једини начин да учествују у тој утакмици јесте квалитетом. Такође, подстичемо и да саме установе додатно пооштре критеријуме и за своје академско особље, јер ће сада имати могућност да то ураде. Ми смо прописали минимум критеријума, а ако неко жели да буде престижан и да има имиџ најбоље високошколске установе, ми то омогућавамо овим законом - каже Рајчевић.

Истовремено, додаје, идеја је и да се смањи комерцијални интерес за високо образовање, јер оно није ту да некоме оствари тај интерес по сваку цијену.

- То је вјероватно и допринијело експлозији неких негативних појава у области високог образовања, посебно у приватном сектору. Али то је и посебно осјетљиво подручје за развој сваког друштва и државе, и ако се будемо руководили само комерцијалним принципима, онда ће вјероватно и даље долазити до негативних појава, као што је рецимо издавање незаконитих диплома и слично. Ми желимо то да спријечимо - истиче Рајчевић..

На питање да ли очекује да дугорочно овакав оквир доведе до смањења броја факултета у Српској, он наводи да то не може да предвиди, јер све зависи од самог менаџмента високошколских установа.

- Држава захтијева да се поштује закон и испуњавају услови, а до менаџера високошколских установа је ко ће бити у стању да то уради. Ми тражимо прилагођавање новој филозофији у високом образовању, која је заправо само код нас нова - закључује Рајчевић.