latinica  ћирилица
11/11/2019 |  10:43 ⇒ 10:48 | Аутор: Б92

Расистички скандал у Украјини (ВИДЕО)

Фудбалер Шахтјора из Доњецка Бразилац Тајсон искључен је у дербију против Динама из Кијева након реговања на расистичке увреде противничких навијача.
Бразилац Тајсон (фото: footballua.tv) -
Бразилац Тајсон (фото: footballua.tv)

Тајсон је показао средњи прст и шутнуо је лопту ка трибини на којој су били навијачи Динама, прије него што је судија повукао играче са терена, у 77. минуту.

Пет минута касније сви су се вратили на терен, а 31-годишњи Тајсон добио је црвени картон. Он је у сузама напустио терен.

Шахтјор је саопштио да су на мети Динамових навијача били Тајсон и његов сународник Дентињо. Клуб је навео да је категорички против свих видова расизма, расне дискриминације, ксенофобије и било које нетолеранције.

После утакмице коју је његов тим добио са 1:0, тренер Шахтјора Луис Кастро подржао је своје играче.

- Желим да подржим апсолутно свакога ко је вријеђан на расној основи и момке који су данас то доживјели. Сваки вид расизма је неприхватљив. То је била и биће срамота. Заједно се морамо борити, свакога дана, сваког минута, сваке секунде - рекао је Кастро.

У твиту послије утакмице, на Динамовом налогу написано је: "Не расизму".

Шахтјор је побједом у дербију Украјине потврдио доминацију у Премијер лиги, има 40 бодова из 14 утакмица, 12 више од првог пратиоца Зорје, а 13 од Динама и Десне.

Прошле недјеље у утакмици Серије А, нападач Бреше Марио Балотели шутнуо је лопту у публику и запријетио је да ће напустити терен, након што су га навијачи Вероне вријеђали на расној основи.