latinica  ћирилица
11/11/2019 |  11:34 ⇒ 11:50 | Аутор: РТРС

Aмбасадорка БиХ у Грчкој одала почаст српским борцима (ФОТО)

Aмбасадорка БиХ у Грчкој Милица Ристовић Крстић положила је вијенце на спомен-обиљежју на српском војничком гробљу на Зејтинлику.
Милица Ристовић Крстић положила вијенце на Зејтинлику - Фото: РТРС
Милица Ристовић Крстић положила вијенце на ЗејтинликуФото: РТРС

Амбасадорка је, у присуству шефа Представништва Републике Српске Јелене Јовановић Атханасиоу, одала почаст српским борцима погинулим у борбама и пробоју Солунског фронта у Првом свјетском рату.

Полагању вијенаца су присуствовали и представници грчке локалне и регионалне власти, генерални конзули земаља учесница Првог свјетског рата и војни корпус Грчке.

Милица Ристовић Крстић положила вијенце на Зејтинлику (Фото: РТРС)

Данас се обиљежава дан капитулације Њемачке у Првом свјетском рату. Овај датум подсјећа на дан када су, 11. новембра 1918. године у 11 часова, у жељезничком вагону у Компијену, у Француској, силе Антанте потписале примирје са Њемачком и тиме окончале Први свјетски рат.

Српско војничко гробље на Зејтинлику налази се на простору на којем се 1916. године налазила Главна војна пољска болница српске војске.

У склопу болнице је било и гробље за преминуле, што је касније довело до тога да се ту данас налази комплекс гробља сахрањених српских, руских, француских, италијанских и енглеских војника погинулих у борбама на Солунском фронту.