latinica  ћирилица
11/11/2019 |  11:46 ⇒ 11:47 | Аутор: sputniknews.com

Русија: Ситуација у Боливији по обрасцу инсценираног државног удара

Русија је дубоко забринута тиме што су се догађаји у Боливији развијали по обрасцу инсценираног државног удара, без обзира на то што су власти земље покушавале да пронађу конструктивно рјешење на бази дијалога, наводи се у коментару прес-службе Министарства иностраних послова Русије на догађаје у Боливији.

- Изражавамо дубоку забринутост што је током унутарполитичке кризе у земљи спремност Владе да трага за конструктивним рјешењем на бази дијалога била збрисана развојем догађаја по обрасцу инсценираног државног удара - указали су у Министарству иностраних послова Русије.

У руском дипломатском ресору су нагласили да Русија рачуна на одговорност политичких снага Боливије и позива их да пронађу излаз из унутарполитичке кризе на основу Устава.

Москва рачуна на одговорни приступ свих чланица међународне заједнице, сусејда Боливије, утицајних држава ван региона и међународних организација.

Москва са забринутошћу прати драматичан развој догађаја у Боливији, "гдје је талас насиља који је покренула опозиција, спречио Ева Моралеса да заврши предсједнички мандат".

Подсјетимо, Ево Моралес је синоћ поднио оставку након што су га војска и полиција земље позвале да то учини, послије таласа насилних протеста широм ове латиноамеричке земље.

У Боливији су 20. октобра одржани предсједнички избори. Према информацијама које је објавио Високи изборни суд, на њима је побиједио досадашњи шеф државе Моралес.

Његов главни ривал, бивши предсједник Карлос Меса изјавио је да неће признати Моралесову побједу у првом кругу.

Након објављивања резултата гласања, у Боливији су почели протести и штрајкови.

Моралес је увео ванредно стање и оптужио опозицију да покушава да организује преврат.